X

Balonul gastric antiobezitate Allurion, considerat prea riscant, retras de pe piaţa franceză

Balonul gastric antiobezitate Allurion, considerat prea riscant, retras de pe piaţa franceză

Autorităţile sanitare din Franţa au solicitat retragerea imediată de pe piaţa franceză a balonului gastric antiobezitate de la start-up-ul Allurion, care promite să ajute la slăbit fără intervenţie chirurgicală, dar care riscă să provoace complicaţii grave, relatează marţi AFP.

“Allurion trebuie să îşi retragă imediat baloanele gastrice de pe piaţa franceză pentru a proteja sănătatea şi siguranţa pacienţilor”, a declarat Agenţia Naţională pentru Siguranţa Medicamentelor (ANSM) din Franţa într-un comunicat însoţit de o decizie administrativă de retragere, potrivit stiripesurse.

Citește și : Moscova acuză YouTube că cenzurează conţinutul la comanda Washingtonului

Un balon gastric este un dispozitiv care îşi propune să ajute persoanele obeze sau supraponderale să slăbească. Principiul este asemănător cu cel al unui inel gastric, reducând spaţiul disponibil pentru alimente în stomac. Diferenţa este că un balon necesită o intervenţie chirurgicală minoră sau nicio astfel de intervenţie.

În cazul balonului dezvoltat de Allurion, un start-up fondat în Statele Unite, dar mai activ în Franţa, dispozitivul se prezintă sub formă de capsulă şi trebuie înghiţit. Acesta rămâne activ timp de patru luni, înainte de a se resorbi.

Însă, utilizarea sa este controversată. În Franţa, autorităţile sanitare îl autorizează, dar nu îl recomandă, având în vedere îndoielile cu privire la beneficiul său pe termen lung şi la costul ridicat, care poate ajunge la câteva mii de euro. De asemenea, conform ANSM, au fost semnalate reacţii adverse grave, precum obstrucţii intestinale sau perforaţii gastrice.

Citește și : Gazprom ar putea să nu mai tranziteze gaze naturale rusești prin Ucraina, afectând securitatea energetică a R. Moldova

Agenţia, care a publicat anterior un avertisment, la jumătatea lunii iulie, a decis, prin urmare, să suspende comercializarea şi utilizarea acestui balon gastric, din care sunt implantate câteva mii de exemplare în fiecare an.

Tags: Allurionantiobezitatefrantagastric
Diverse