Banca centrală a Chinei se luptă cu compania lui Jack Ma pentru controlul datelor

Publicat:

Banca centrală a Chinei încearcă să preia controlul asupra numărului mare de date despre împrumuturile consumatorilor furnizate de Ant Group, marcând cel mai recent front în represiunea Beijingului asupra grupului de tehnologie financiară al lui Jack Ma.

Beijingul dorește să reducă puterea Ant Group și a lui Ma, cel mai cunoscut antreprenor din China, care din octombrie a dispărut în mare măsură din mediul public, de când a criticat pe față băncile de stat și autoritățile de reglementare. Compania a fost forțată în luna imediat următoare să își retragă oferta publică inițială de 37 miliarde de dolari,care urma să fie cea mai mare din lume.


Banca Populară Chineză (PBoC) dorește ca Ant să predea datele sale, unul dintre cele mai valoroase active din imperiul de internet al lui Ma, către o companie controlată de stat, care ar fi condusă de foștii directori ai băncii centrale, potrivit unor persoane apropiate de negocieri.

Entitatea va deservi și alte instituții financiare, cum ar fi băncile de stat, care concurează cu operațiunile de creditare ale grupului fintech.

Ant a insistat că ar trebui să conducă noua companie, potrivit unor persoane apropiate grupului. „Prea multă intervenție guvernamentală va trage industria în jos”, a spus un bancher care a lucrat cu Ant.

Dar PBoC crede că acest lucru va crea un conflict de interese, potrivit oamenilor familiarizați cu mentalitatea băncii centrale.

„Prioritatea principală este să ne asigurăm că noua companie respectă pe deplin reglementările”, a spus unul dintre acești oameni. „Implicarea statului va ajuta [PBoC] să atingă acest obiectiv.”

PBoC a făcut reguli în ianuarie care impun companiilor chineze să obțină aprobarea guvernului înainte de a li se permite să acorde ratinguri de credit personale. Au fost
eliberate doar trei licențe, toate către entități controlate de stat.

Oficialii PBoC i-au convocat pe directorii Ant la o întâlnire pe 12 aprilie, când grupului i s-a cerut să solicite o licență. Ant a confirmat ulterior că va face acest lucru.

Autoritățile au mai ordonat companiei să restructureze și să amendeze Alibaba în această lună, grupul de comerț electronic al Ant, cu un record de 2,8 miliarde de dolari.

Băncile s-au plâns de mult că Ant a beneficiat de faptul că nu este supusă acelorași reglementări stricte la care trebuie să adere. Compania a construit o prezență dominantă în China, cu peste 700 de milioane de utilizatori lunari pe Alipay, aplicația sa de plăți mobile.

Ant a evoluat pentru a acționa și ca o platformă de creditare pentru consumatori, cu Rmb1.7tn (262 miliarde dolari) de împrumuturi restante la sfârșitul lunii iunie 2020 – mai mult decât orice bancă chineză. Compania tehnologică percepe băncilor o taxă pentru orice împrumuturi emise în numele lor.

„Nu există nicio îndoială că datele de credit ale lui Ant au o mare valoare pentru bănci”, a spus un fost oficial al PBoC.

O altă persoană familiarizată cu gândirea băncii centrale a spus: „Ant trebuie să găsească o modalitate legală de a-și utiliza datele. Soluția este înființarea unei companii de raportare a creditelor [aprobată de PBoC]”.

Dar controlul de stat ar amenința capacitatea Ant de a colecta și analiza informații pentru principalele părți ale activității sale, inclusiv împrumuturile consumatorilor.

„Ant este dornică să-și păstreze cele mai valoroase active”, a spus o persoană din interiorul negocierilor.

Banca centrală va publica în curând un raport condus de Wu Xiaoling, fost guvernator adjunct al PBoC, pentru a-și susține argumentul pentru o companie de date controlată de stat.

Ant a refuzat să comenteze.

Nici PBoC nu a oferit explicații suplimentare.

Susținătorii Ant cred că agențiile de notare a creditelor existente, toate controlate de guvern, sunt slab administrate.

Centrul de referință pentru credite (CRC) al PBoC, o agenție guvernamentală, a fost supus la zeci de procese în ultimii ani pentru raportarea informațiilor inexacte și omisiunea actualizării datelor sale.

O persoană apropiată de CRC a declarat că performanța sa a avut de suferit deoarece colectează date prin „putere administrativă”. Eforturile Ant au fost susținute de popularitatea Alipay și a platformei de comerț electronic Alibaba. „Împrumutătorii nu au stimulente pentru a [oferi CRC] rapoarte de informații de înaltă calitate”, a spus sursa respectivă.

Baihang, o altă companie de raportare a creditelor condusă de stat, în care Alibaba deține o participație de 8%, a mers chiar mai rău. Agenția este condusă de un fost oficial PBoC și s-a străduit să obțină profit, în parte din cauză că Alibaba, Tencent, grupul tehnologic care deține rivalul Alipay, WeChat Pay și alți acționari au refuzat să le împărtășească datele.

CRC nu a comentat.

Nici Baihang nu a vrut să dea mai multe detalii.

Material publicat de Finacial Times și preluat de Black News.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Filmul horror ‘Exorcism: Mântuirea’, cu Russell Crowe în rolul principal, din 5 iulie în cinematografe

Filmul horror 'Exorcism: Mântuirea', cu Russell Crowe în rolul principal, din 5 iulie în cinematografe Filmul horror „Exorcism: Mântuirea”, cu Russell Crowe în rolul principal,...

Sean ‘Diddy’ Combs se confruntă cu un nou caz de agresiune sexuală

Sean 'Diddy' Combs se confruntă cu un nou caz de agresiune sexuală Celebrul rapper Sean "Diddy" Combs se confruntă cu un alt caz de agresiune...

VIDEO – Rusia își arată forța nucleară, în plin scandal al negocierilor cu Ucraina

VIDEO - Rusia își arată forța nucleară, în plin scandal al negocierilor cu Ucraina Ministerul rus al Apărării a anunţat vineri că desfăşoară exerciţii care...

Premierul Dorin Recean, la întrevederea cu ministra de Externe a României, Luminița Odobescu: „Continuăm să realizăm proiecte care aduc beneficii pentru cetățenii noștri”

Premierul Dorin Recean, la întrevederea cu ministra de Externe a României, Luminița Odobescu: „Continuăm să realizăm proiecte care aduc beneficii pentru cetățenii noștri” Prim-ministrul Dorin...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.