Banca centrală din Zimbabwe va începe să vândă monede de aur pentru a controla inflaţia galopantă

Publicat:

Banca centrală din Zimbabwe a declarat că va începe să vândă monede de aur în această lună pentru a controla inflaţia galopantă, care a slăbit considerabil moneda locală, informează mediafax.

Guvernatorul băncii centrale, John Mangudya, a declarat că monedele vor fi disponibile pentru vânzare începând cu 25 iulie. Tranzacțiile se vor face în monedă locală, dolari americani şi alte valute străine, la un preţ bazat pe valoarea internaţională a aurului şi pe costul de producţie, notează Reuters.


Citește și :  Premierul ucrainean: Oligarhii ruși ar trebui să plătească nota de plată pentru reconstrucție

Moneda „Mosi-oa-tunya”, denumită după cascada Victoria, poate fi convertită în numerar şi poate fi tranzacţionată la nivel local şi internaţional, a precizat banca centrală.

Monedele de aur sunt folosite de investitori la nivel internaţional pentru a se proteja împotriva inflaţiei şi a războaielor.

Săptămâna trecută, Zimbabwe a crescut rata dobânzii de politică monetară, de la 80% la 200%, şi a prezentat planurile de a face din dolarul american mijloc legal de plată pentru următorii cinci ani, pentru a stimula încrederea.

Inflaţia în creştere în ţara din sudul Africii a exercitat presiuni asupra unei populaţii care se confruntă deja cu lipsuri şi a stârnit amintiri ale haosului economic din trecut, în timpul guvernării de aproape patru decenii a liderului Robert Mugabe.

Citește și : Şeful spionajului militar ucrainean: Războiul declanşat de Rusia în Ucraina s-ar putea încheia anul viitor

 

Inflaţia anuală, care a atins aproape 192% în iunie, pune sub semnul întrebării încercările preşedintelui Emmerson Mangagwa de a revitaliza economia.

Zimbabwe a renunţat la dolarul său, afectat de inflaţie, în 2009, optând în schimb să folosească valute străine, în principal dolarul american. Guvernul a reintrodus moneda locală în 2019, dar aceasta şi-a pierdut rapid din valoare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Răsturnare de situaţie într-un celebru caz de crimă devenit serial Netflix: Fraţii Mendez au fost închişi acum mai bine de trei decenii pentru uciderea...

Răsturnare de situaţie într-un celebru caz de crimă devenit serial Netflix: Fraţii Mendez au fost închişi acum mai bine de trei decenii pentru uciderea...

Un bărbat din Florida a salvat 12 vecini cu o placă de surf în timpul uraganului Helene

Un bărbat din Florida a salvat 12 vecini cu o placă de surf în timpul uraganului Helene Marty Thomas, locuitor al plajei Indian Rocks, Florida,...

Rust, difuzat în premieră la 3 ani după ce Alec Baldwin a împușcat-o pe Halyna Hutchins pe platou

Rust, difuzat în premieră la 3 ani după ce Alec Baldwin a împușcat-o pe Halyna Hutchins pe platou Filmul „Rust” va avea premiera la un...

Eșec juridic pentru X: Platforma lui Musk trebuie să plătească o amendă mare în Australia

Eșec juridic pentru X: Platforma lui Musk trebuie să plătească o amendă mare în Australia Platforma de social media X, deținută de Elon Musk, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.