X

Banca Centrală Europeană mai pesimistă cu privire la creşterea economică în zona euro dar mai optimistă cu privire la inflaţie

Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a redus, uşor, estimările privind creşterea economică înregistrată de zona euro în acest an şi anul viitor, dar este mai optimistă cu privire la perspectivele de inflaţie, a anunţat joi preşedintele BCE, Mario Draghi, informează AFP, potrivit Agerpres.

În conformitate cu noile estimări ale BCE, produsul intern brut al zonei euro ar urma să înregistreze o creştere de 1,9% în acest an, faţă de un avans de 2% cât estima în luna septembrie. Ritmul de creştere a economiei zonei euro ar urma să încetinească la 1,7% în 2019, mai puţin decât avansul de 1,8% prognozat în luna septembrie.

Citește și : Atac armat în apropierea unor colonii evreieşti din Cisiordania; cel puţin doi israelieni au fost ucişi

În schimb, veştile sunt mai bune în ceea ce priveşte inflaţia. BCE a revizuit în sus estimările privind creşterea preţurilor de consum în zona euro până la 1,8% în acest an, comparativ cu o inflaţie de 1,7% cât estima în luna septembrie. În 2019, inflaţia ar urma să scadă însă până la 1,6%, pentru a reveni la 1,7% în 2020 şi 1,8% în 2021, în apropiere de obiectivul ţintă al BCE care mizează pe o inflaţie mai mică dar apropiată de 2%.

În conferinţa de presă de după reuniunea de politică monetară, Mario Draghi a subliniat că BCE a decis să îşi modifice estimările cu privire la riscurile care planează la adresa economiei zonei euro, pentru a ţine cont de degradarea relaţiilor comerciale şi a conjuncturii. În loc să spună că riscurile sunt în general echilibrate, o formulă pe care a repetat-o de mai multe ori în ultimele luni, Mario Draghi a spus joi că “balanţa riscurilor este orientată în jos din cauza persistenţei incertitudinilor care au legătură cu factorii geopolitici, ameninţarea protecţionismului, vulnerabilităţilor de pe pieţele emergente şi a volatilităţii de pe pieţele financiare”.

Citește și : Merkel: Liderii UE i-ar putea oferi Marii Britanii noi asigurări privind Brexitul, însă îşi vor apăra interesele

Anterior, consiliul guvernatorilor BCE a decis să menţină nemodificată dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%. De asemenea, BCE a anunţat că achiziţiile sale de obligaţiuni vor înceta la finele acestei luni.

Tags: Banca Centrala EuropeanaBCEeuroMario Draghi
Categorii: Diaspora