X

Banca Mondială oferă Moldovei un grant de 10,5 milioane de dolari

Banca Mondială oferă Moldovei un grant de 10,5 milioane de dolari

Republica Moldova va beneficia de finanțare nerambursabilă în valoare de 10,5 milioane de dolari, acordată de Banca Mondială. Parlamentul a ratificat un ACORD de grant încheiat între țara noastră, Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Asociația Internațională pentru Dezvoltare, în vederea cofinanțării Programului „Operațiunea Politica de Dezvoltare pentru Sprijinirea Creșterii și Rezilienței în Moldova”.

Resursele financiare sunt destinate pentru finanțarea necesităților bugetului de stat. De menționat că măsurile de politici din cadrul Programului „Operațiunea Politica de Dezvoltare pentru Sprijinirea Creșterii și Rezilienței în Moldova” vizează asigurarea accesului populației la piața muncii, ajustarea cadrului legal privind asistența socială, alinierea legislației la aquis-ul Uniunii Europene în domeniul concurenței și ajutorului de stat, sporirea guvernanței și concurenței în sectorul energetic, consolidarea sistemului financiar-bancar, managementul durabil al pădurilor și angajamentele climatice.

Banii vor fi debursați într-o singură tranșă, după ce vor fi realizate 11 condiționalități. Printre acestea figurează modificarea Legii privind ajutorul social, modificarea Codului muncii pentru creșterea flexibilității privind angajarea, adoptarea modificărilor la legislația Fondului de Reducere a Vulnerabilității Energetice, modificarea Legii concurenței etc. Termenul-limită de debursare a celor 10,5 milioane de dolari este data de 30 iunie 2026.

Acordul de grant dintre țara noastră, Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Asociația Internațională pentru Dezvoltare, în vederea cofinanțării Programului „Operațiunea Politica de Dezvoltare pentru Sprijinirea Creșterii și Rezilienței în Moldova” a fost semnat la 11 iulie 2024.

Categorii: EconomieȘtirile zilei