X

Banca Națională a Moldovei a raportat pierderi de 2,89 miliarde de lei în primele trei luni

Banca Națională a Moldovei a raportat pierderi de 2,89 miliarde de lei în primele trei luni ale anului 2023, comparativ cu un câștig de 1,4 miliarde de lei din perioada similară a anului precedent, arată raportul autorităţii bancare.

Potrivit raportului, cel mai mare impact asupra rezultatului financiar l-au avut pierderile din tranzacții, diferențe de curs valutar și din reevaluarea metalelor prețioase – 2,33 miliarde lei, în timp ce în primele trei luni din 2022 BNM înregistra venituri de 1,48 miliarde lei.

Citește și : Moldova și UE au semnat un acord crucial pentru aderare

BNM a înregistrat şi o creştere de circa trei ori a cheltuielilor cu dobânzi – până la 1,29 miliarde lei.

În același timp, veniturile din dobânzi din activele oficiale de rezervă au crescut de aproape 14 ori – de la 52,45 milioane lei, la 710,57 milioane lei – iar veniturile din dobânzi calculate utilizând metoda dobânzii efective s-au majorat de la 286 milioane la circa 951 milioane lei.

Datale financiare publicate de BNM mai relevă că pierderea totală finală este mai mică – de 535,18 milioane lei.

Aceasta, în special, graţie sumei de 2,36 miliarde de lei – defalcării de venituri nerealizate din diferențe de curs de la reevaluarea stocurilor valutare.

Autoritatea bancară precizează că, în conformitate cu art.20 din Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei, „pierderea totală/profitul disponibil pentru distribuire se determină și se înregistrează la sfârșitul exercițiului financiar, prin urmare pierderea totală/profitul disponibil pentru distribuire în situațiile financiare interimare sunt furnizate doar în scop informativ”.

Citește și : CNA a sechestrat bunuri în valoare de peste 12 milioane de lei

Amintim că, pentru anul trecut, BNM a raportat pierderi de peste jumătate de miliard de lei.

Tags: Banca NaţionalăBNM
Categorii: EconomieȘtirile zilei