Banca Naţională a Ucrainei a vândut în timpul războiului rezerve de aur de peste 12 miliarde de dolari

Publicat:

Banca Naţională a Ucrainei (NBU) a vândut rezerve de aur în valoare de 12,4 miliarde de dolari, de la începutul invaziei Rusiei din 24 februarie, a anunţat duminică viceguvernatorul NBU, Kateryna Rozhkova, transmite Reuters, potrivit agerpres.

“Vindem (acest aur), astfel încât importatorii noştri să poată cumpăra bunurile necesare pentru ţară”, a declarat Rozhkova, la televiziunea naţională.


Citeşte şi: Jurnalista care a criticat ofensiva din Ucraina a fost ARESTATĂ – Black News

Oficialul ucrainean a dat asigurări că aurul nu este vândut pentru a susţine grivna – moneda naţională a Ucrainei.

Luna trecută, Banca Naţională a Ucrainei a decis să majoreze dobânda de politică monetară, de la 10% până la 25%, în încercarea de a ţine sub control inflaţia şi a proteja moneda naţională de repercursiunile economice ale invaziei ruse.

“Consiliul de Administraţie al NBU a decis să majoreze dobânda de referinţă la 25% pe an”, cel mai ridicat nivel de după luna septembrie 2015, a informat instituţia într-un comunicat de presă publicat la finalul reuniunii de politică monetară.

Citeşte şi: Zelenski i-a demis pe procurorul general şi pe şeful securităţii din Ucraina – Black News

Obiectivul acestei politici intervenţioniste este acela de a “proteja veniturile şi economiile gospodăriilor, de a creşte atractivitatea activelor în hrivna şi a reduce presiunile asupra pieţei valutare”, se mai arată în comunicat.

În aprilie, Banca Mondială a dat publicităţii un set de estimări conform cărora Produsul Intern Brut al Ucrainei ar urma să se contracte cu 45,1% în acest an din cauza invaziei ruseşti, care a oprit afacerile, a diminuat exporturile şi a făcut activitatea economică imposibilă în mari părţi ale ţării. Colapsul de 45,1% al economiei ucrainene în acest an prognozat de Banca Mondială este mult mai grav decât estimările Fondului Monetar Internaţional, care a anunţat că se aşteaptă la o contracţie cuprinsă între 10% şi 35%. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zelenski cere arme cu rază lungă de acţiune după un atac masiv cu drone şi rachete al Rusiei

Zelenski cere arme cu rază lungă de acţiune după un atac masiv cu drone şi rachete al Rusiei Ucraina are nevoie de arme cu rază...

Zelenski, schimbare de ton în privința planului de pace: ‘Nu totul depinde de noi’

Zelenski, schimbare de ton în privința planului de pace: 'Nu totul depinde de noi' La doi ani și jumătate de la declanșarea războiului, cuvântul „negociere”...

VIDEO – Cum încearcă propaganda rusă să convingă că atacul de la spitalul de copii ‘Okhmatdyt’ din Kiev este FALS

VIDEO - Cum încearcă propaganda rusă să convingă că atacul de la spitalul de copii 'Okhmatdyt' din Kiev este FALS Pe canalele rusești de Telegram...

Blinken: SUA sunt obligate să sprijine Ucraina cel puțin 10 ani

Blinken: SUA sunt obligate să sprijine Ucraina cel puțin 10 ani Indiferent cine va fi ales în SUA ca viitor președinte, țara va fi obligată...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.