X

Băncile centrale din Moldova și Olanda vor implementa noi proiecte comune

Băncile centrale din Moldova și Olanda vor implementa noi proiecte comune

Subiectul a fost discutat în cadrul întrevederii pe care guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu a avut-o cu guvernatorul Băncii Centrale a Olandei (DNB), Klaas Knot, în marja reuniunii Organului Constitutiv al FMI și BM, desfășurată la Chișinău.

Potrivit BNM, părțile au discutat despre rezultatele cooperării bilaterale, sprijinul Olandei pentru parcursul european al Republicii Moldova, precum și perspectivele de cooperare între cele două instituții. În acest context, Anca Dragu a subliniat deschiderea BNM pentru continuarea cooperării în vederea extinderii expertizei în domeniul cercetării și analizei economice.

Totodată, șefa Băncii Naționale a Moldovei a menționat că integrarea noilor tehnologii și inteligența artificială pot deveni domenii de cooperare. La rândul său, guvernatorul băncii centrale olandeze a lăudat succesul programelor de înfrățire deja implementate, inclusiv programul recent finalizat “Consolidarea supravegherii, guvernanței corporative și managementului riscurilor în sectorul financiar al Republicii Moldova”, la care a participat și De Nederlandsche Bank în calitate de partener.

Klaas Knot și-a exprimat dorința de a continua aceste proiecte, astfel încât Moldova să poată beneficia de diseminarea experienței și integrarea celor mai bune practici europene, care sunt elemente importante în procesul de aderare la UE.

Banca Centrală și Ministerul de Finanțe al Țărilor de Jos sunt parteneri și donatori ai Centrului Sloven de Excelență în Finanțe, prin intermediul căruia este implementat proiectul BNM “Transformarea instituțională într-o organizație orientată spre învățare” (NBM LearnOrgLab).

De Nederlandsche Bank este principala bancă corespondentă a Băncii Naționale a Moldovei pentru plățile în euro și organizează periodic instruiri pentru angajații BNM în domeniul supravegherii bancare, stabilității financiare, politicii monetare etc.

Tags: Băncile centrale din Moldova și Olanda vor implementanoi proiecte comune
Categorii: EconomieȘtirile zilei