Băncile îi arată cu degetul pe agricultori: ‘Au probleme la plăți’

Publicat:

Băncile îi arată cu degetul pe agricultori: ‘Au probleme la plăți’

Pe parcursul lunii noiembrie și decembrie curent, se observă o ușoară tendință de diminuare a capacității de plată în cazul unor debitori din domeniul agricol, susţine Asociația Băncilor din Moldova (ABM).

Potrivit ABM, comunitatea bancară rămâne deschisă pentru a acorda suport agricultorilor în vederea depășirii situației existente şi de a asigura suport permanent clienților beneficiari de credite din sectorul agricol, care întâmpină dificultăți în onorarea obligațiilor la credite, dar şi pentru asigurarea dezvoltării sectorului agricol, transmite Mold-street.com.


Băncile îi arată cu degetul pe agricultori: ‘Au probleme la plăți’

Datele făcute publice de Asociația Băncilor din Moldova arată că la situația din 31 octombrie 2023, suma creditelor acordate sectorului agricol de către băncile din Moldova a constituit 5,3 miliarde lei, fiind finanțate peste 5.260 de companii agricole și fermieri.

“Din numărul total de companii agricole și fermieri 368 (7,0% din total) au înregistrat întârzieri mai mari de 30 de zile la onorarea obligațiilor.

Pentru comparație, la data de 31.12.2022, întârzieri au înregistrat 327 de companii agricole și fermieri (6,6% din total)”, susţine ABM.

Citeşte şi: Trump va scoate America din NATO – Stiripesurse.md

De asemenea, Asociaţia menţionează că 166 de companii agricole și fermieri (3,2% din total) au realizat restructurarea creditelor pe parcursul primelor 10 luni ale anului 2023. Spre comparație, pe parcursul anului 2022 (12 luni), 277 de companii agricole și fermieri (5,6% din total) au restructurat creditele.

“Aceste cifre reflectă eforturile depuse de ambele părți pentru a gestiona corect riscurile”, afirmă responsabilii de la ABM.

Băncile îi arată cu degetul pe agricultori: ‘Au probleme la plăți’

De notat că Asociația Forța Fermierilor a solicitat în mod ultimativ implementarea unui plan complex de salvare a fermierilor micro, mici și mijlocii care ar urma să prevadă incluisv, aplicarea imediată, pentru 3 luni, a unui “moratoriu la calcularea penalităților, executarea silită și intentarea proceselor de insolvabilitate în raport cu agricultorii micro, mici și mijlocii, care au în structura terenurilor agricole cel puțin 70 procente din culturile cerealiere și oleaginoase”.

Recent Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a creat un grup de lucru, la nivel guvernamental, pentru a interveni de urgență și a ajuta la salvarea de la falimentare a fermierilor afectați de crizele și seceta din acest an.

Pe de altă parte ministrul Vladimir Bolea a declarat că așa-zisul moratoriu solicitat din partea fermierilor nu poate fi instituit.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Acces egal pentru femei și bărbați la bunuri și servicii

Acces egal pentru femei și bărbați la bunuri și servicii Prevederile din legislația națională care vizează accesul egal pentru femei și bărbați la bunuri și...

Sute de persoane au aplicat la Școala administratorilor de bloc

Sute de persoane au aplicat la Școala administratorilor de bloc Până la această oră,  250 de persoane au aplicat la Școala administratorilor de bloc lansată...

Peste 400 persoane fizice și juridice şi-au pus panouri fotovoltaice

Peste 400 persoane fizice și juridice şi-au pus panouri fotovoltaice Peste 400 de persoane fizice și juridice au instalat panouri fotovoltaice în baza mecanismului de...

A încercat să aducă ilegal în țară un lot de produse cosmetice

A încercat să aducă ilegal în țară un lot de produse cosmetice A încercat să transporte ilicit prin vamă un lot comercial de produse...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.