X

Bangladesh : Doi islamişti au fost condamnaţi la moarte prin spânzurare pentru uciderea cu maceta a unui profesor universitar

Doi islamişti au fost condamnaţi în Bangladesh la moarte prin spânzurare şi alţi trei la închisoare pe viaţă pentru uciderea cu maceta a unui profesor universitar în aprilie 2016, a indicat marţi un procuror, citat de AFP, potrivit agerpres.

Profesorul de engleză Rezaul Karim Siddique a fost asasinat în oraşul Rajshahi (vest) în timp ce se întorcea acasă. Agresorii s-au năpustit asupra lui în plină zi.

Citește și : Toată lumea aşteaptă cu sufletul la gură decizia lui Trump privind acordul nuclear cu Iranul

Uciderea profesorului este unul dintre multiplele asasinate comise de către extremişti islamişti de mai mulţi ani şi care au vizat bloggeri laici, intelectuali şi membri ai minorităţilor religioase.

Opt bărbaţi au fost judecaţi, dintre care trei au fost achitaţi. ”Principalul acuzat a reuşit să fugă şi a fost condamnat în contumacie”, a declarat pentru AFP procurorul Entajul Haque, referindu-se la Shariful Islam, care era unul dintre studenţii profesorului Siddique, de la Universitatea din Rajshahi.

Gruparea extremistă Stat Islamic a revendicat asasinatul şi l-a justificat prin faptul că, potrivit organizaţiei, profesorul ”promova ateismul”. Dar, conform autorităţilor din Bangladesh, cei cinci condamnaţi sunt toţi membri ai Jamayetul Mujahideen Bangladesh (JMB), o grupare jihadistă locală.

Citește și : Erdogan sare la gâtul francezilor care au semnat manifestul ‘contra noului antisemitism’

JMB este responsabilă de mai multe atentate în Bangladesh în ultimii cinci ani, îndeosebi de atacul într-o cafenea din Dacca, soldat cu 22 de morţi, inclusiv 18 străini.

Categorii: Știrile zilei