Bangladesh-ul cere la ONU instituirea de zone de securitate pe teritoriul Myanmar pentru a-i găzdui pe etnicii rohingya persecutați dur

Publicat:

Premierul Bangladeshului, Sheikh Hasina, a cerut joi în faţa Adunării Generale a Naţiunilor Unite trimiterea unei misiuni a ONU în Myanmar şi crearea de zone de securitate supervizate de ONU pentru a permite întoarcerea minorităţii musulmane rohingya, relatează AFP. 

“Solicit o misiune a ONU în Myanmar” şi crearea “de zone sigure” în această ţară, “supervizate de Naţiunile Unite”, a spus ea.


“Găzduim în prezent 800.000 de (etnici) rohingya”, a precizat premierul. “Myanmarul trebuie să oprească epurarea etnică”, a adăugat ea, condamnând “în acelaşi timp orice extremism violent”.

Autorităţile birmane şi-au justificat operaţiunile militare din vestul Myanmarului prin violenţele provocate de extremişti musulmani.

Premierul Bangladeshului a denunţat de asemenea “instalarea de mine terestre de-a lungul frontierei” între Myanmar şi Bangladesh de către autorităţile birmane, “pentru a împiedica întoarcerea” etnicilor rohingya care au fugit din vestul Myanmarului.

Marţi, lidera birmană Aung San Suu Kyi a dat asigurări că Myanmarul este ‘pregătit’ să organizeze întoarcerea celor peste 410.000 de rohingya refugiaţi în Bangladeshul vecin, exprimându-şi ‘regretul profund’ pentru civilii ‘prinşi în capcană’ de criză.

În trei săptămâni, sudul Bangladeshului, la frontiera cu Myanmarul, s-a transformat într-una din cele mai mari tabere de refugiaţi din lume pe măsură ce etnicii rohingya fug din Myanmar, determinând o agravare a situaţiei umanitare.

ONU a denunţat în mai multe rânduri ‘epurarea etnică’ dusă de Myanmar şi provocată de o vastă operaţiune de represalii a armatei după atacuri ale rebelilor rohingya la 25 august.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe teritoriul membrilor NATO

Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe teritoriul membrilor NATO Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe...

Meteorologii prognozează un weekend cu ploi și instabilitate atmosferică

Meteorologii prognozează un weekend cu ploi și instabilitate atmosferică Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) anunță că ne așteaptă un weekend cu vreme instabilă. Vremea va...

Parlamentari ucraineni cer scăderea vârstei de recrutare de la 25 la 20 de ani

Parlamentari ucraineni cer scăderea vârstei de recrutare de la 25 la 20 de ani Autorităţile ucrainene au anunţat vineri confiscarea unor sume de bani în...

Viitorul Terrei, trădat de o planetă aflată la 4.000 de ani lumină de sistemul nostru solar

Viitorul Terrei, trădat de o planetă aflată la 4.000 de ani lumină de sistemul nostru solar În circa cinci miliarde de ani, Soarele va intra...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.