Bangladeshul a dat undă verde amenajării unei insule nelocuite pentru refugiații rohingya

Publicat:

Bangladeshul a dat marţi undă verde amenajării unei insule nelocuite, la Golful Bengal, pentru a trimite pe ea refugiaţi rohingya, un proiect controversat, criticat dur de apărătorii drepturilor omului, relatează news.ro .

Acest anunţ are loc la câteva zile după semnarea unui acord cu Myanmarul vecin privind trimiterea pe teritoriul birman a unora dintre sutele de mii de oameni care s-au refugiat în ultimele trei luni în această ţară. Observatorii sunt sceptici cu privire la modul în care va fi pus în aplicare acest text.


Exodul musulmanilor rohingya – care fug din calea unui val de violenţe în vestul Myanmarului – considerat de ONU drept o epurare etnică a readus în actualitate planul autorităţilor de la Dacca de a instala o parte din refugiaţi pe insula aluvionară şi nelocuită Bhashan Char.

O şedinţă a Consiliului Economic al Guvernului, prezidată de premierul Sheikh Hasina, a alocat fonduri de dezvoltare a acestui banc de nisip în valoare de aproape 235 de milioane de euro.

Citește și : Şase ofiţeri de poliţie italieni au fost arestați pentru emiterea unor permise de şedere pentru migranţi

Autorităţile speră să poată muta – începând din mai – o parte a celor aproximativ 800.000 de rohingya refugiaţi în tabere aglomerate şi mizere în sudul ţării.

”Aproximativ 100.000 de persoane vor fi mutate acolo într-o primă fază. Sperăm ca lucrările proiectului să fie finalizate în cursul lui 2018”, a declarat pentru AFP Ziaul Islam, un secretar însărcinat cu Planificarea.

Bhashan Char – care se numea anterior Thengar Char – a apărut în urmă cu zece ani şi este formată din nisipuri aduse de fluviul Meghna. Insula nu apare pe multe hărţi.

Cei care se opun proiectului denunţă izolarea locului şi condiţiile naturale ostile de pe această insuliţă pustie, care se confruntă cu inundaţii importante în timpul mareelor.

Nevoile de infrastructură în vederea finalizării acestui plan sunt enorme.

În afară de construirea unor adăposturi, este necesară ridicarea zonelor mai joase şi construirea unor diguri care să asigure că perimetrul nu este inundat la creşterea nivelului apei, de ploi sau în timpul ciclonilor.

Pentru moment insula are doar două heliporturi şi un mic drum construit de armată.

Liderii comunităţii rohingya în Bangladesh se opun aprig acestui proiect.

O agenţie ONU a apreciat că o mutare cu forţa a rohingya ar fi ”extrem de complexă şi controversată”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Mitropolitul Basarabiei, Petru. Despre ce au discutat

Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Mitropolitul Basarabiei, Petru. Despre ce au discutat Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Mitropolitul Basarabiei, Petru, în...

Mark Zuckerberg a devenit a doua cea mai bogată persoană din lume

Mark Zuckerberg a devenit a doua cea mai bogată persoană din lume Mark Zuckerberg, directorul general al Meta Platforms, l-a depăsit pe Jeff Bezos, devenind...

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

H&M va elimina treptat utilizarea de puf şi pene în îmbrăcămintea pe care o comercializează, urmând a le folosi doar dacă au fost reciclate

H&M va elimina treptat utilizarea de puf şi pene în îmbrăcămintea pe care o comercializează, urmând a le folosi doar dacă au fost reciclate Retailerul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.