Bani mai mulţi pentru reabilitarea căii ferate Vălcineț-Bălți-Ungheni-Chișinău-Căinari

Publicat:

Bani mai mulţi pentru reabilitarea căii ferate Vălcineț-Bălți-Ungheni-Chișinău-Căinari

Guvernul a aprobat cea de-a treia tranșă din împrumutul de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru reabilitarea căilor ferate. Este vorba de peste 18 milioane de euro suplimentari pentru reabilitarea celor mai deteriorate segmente din tronsonul de cale ferată Vălcineț-Bălți-Ungheni-Chișinău-Căinari. Lucrările vor începe în 2025, a precizat ministrul Infrastructurii Andrei Spânu în cadrul ședinței de Guvern de astăzi, transmite Radio Chișinău.

Citeşte şi: NATO va trimite un emisar special permanent în Ucraina – Stiripesurse.md


Suma de 18,2 milioane de euro este prevăzută în contractul de finanțare privind alocarea tranșei III la Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare „RLF – Răspuns de urgență – Căile Ferate din Moldova”, semnat la Chișinău la 27 iunie 2023, a precizat ministrul Infrastructurii Andrei Spânu.

Bani mai mulţi pentru reabilitarea căii ferate Vălcineț-Bălți-Ungheni-Chișinău-Căinari

„Se propune inițiativa legislativă cu privire la ratificarea Acordului de împrumut cu BERD pentru reabilitarea tronsonului Vălcineț-Bălți-Ungheni-Chișinău-Căinari. Este vorba de 18,2 milioane de euro suplimentari pentru reabilitarea celor mai deteriorate segmente din acest tronson. Lucrările vor începe în 2025, iar în 2027 vom avea recepția acestor lucrări”, a declarat Andrei Spânu.

Prima tranșă din acest acord de împrumut a constituit 12 milioane de euro, iar prin tranșa II s-a alocat suma de 11 milioane de euro pentru realizarea proiectului.

Beneficiar al mijloacelor financiare respective este „Calea Ferată din Moldova”, care va fi responsabilă de rambursarea împrumutului, termenul de rambursare fiind de 15 ani.

Bani mai mulţi pentru reabilitarea căii ferate Vălcineț-Bălți-Ungheni-Chișinău-Căinari

Potrivit autorităților, respectivul contract de finanțare va avea impact pozitiv asupra economiei naționale, fiind reparată infrastructura feroviară ce va permite majorarea volumelor de mărfuri și de pasageri, în urma măririi vitezelor de circulație, eliminării restricțiilor privind sarcina asupra infrastructurii și reducerii timpului de rotație a trenurilor.

Conform datelor Biroului Național de Statistică, transportul feroviar, care deține 15,4% în structura mărfurilor transportate, în ianuarie-martie 2024, a marcat cele mai mari scăderi atât la volumul de mărfuri transportate cât și la parcursul acestora, cu 25% și, respectiv, cu circa 45%. De asemenea, mai mult de jumătate din locomotivele existente și-au depășit durata de amortizare.

Anul trecut, Republica Moldova a semnat afilierea la Mecanismul pentru interconectarea Europei, care va facilita accesul Republicii Moldova la fonduri europene pentru proiecte de infrastructură majore. Este în lucru un studiu de fezabilitate pentru o linie europeană de cale ferată de mare viteză, pe ecartament european, Lvov-Iași-Chișinău-Odesa.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Sean ‘Diddy’ Combs se confruntă cu un nou caz de agresiune sexuală

Sean 'Diddy' Combs se confruntă cu un nou caz de agresiune sexuală Celebrul rapper Sean "Diddy" Combs se confruntă cu un alt caz de agresiune...

VIDEO – Rusia își arată forța nucleară, în plin scandal al negocierilor cu Ucraina

VIDEO - Rusia își arată forța nucleară, în plin scandal al negocierilor cu Ucraina Ministerul rus al Apărării a anunţat vineri că desfăşoară exerciţii care...

Premierul Dorin Recean, la întrevederea cu ministra de Externe a României, Luminița Odobescu: „Continuăm să realizăm proiecte care aduc beneficii pentru cetățenii noștri”

Premierul Dorin Recean, la întrevederea cu ministra de Externe a României, Luminița Odobescu: „Continuăm să realizăm proiecte care aduc beneficii pentru cetățenii noștri” Prim-ministrul Dorin...

Marine Le Pen îl critică pe Kylian Mbappe: Francezii s-au săturat să li se dea lecţii de morală şi să li se dea instrucţiuni...

Marine Le Pen îl critică pe Kylian Mbappe: Francezii s-au săturat să li se dea lecţii de morală şi să li se dea instrucţiuni...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.