X

BANI.MD: România devine butelia de metan a R.Moldova

BANI.MD: România devine butelia de metan a R.Moldova

Energocom anunță că urmează să creeze și să mențină stocurile de gaz pentru situații excepționale. Este vorba de 47 milioane metri cubi sau echivalentul a 10 zile de consum în zilele de iarnă, scrie Bani.md.

De asemenea, până la 1 octombrie, Republica Moldova urmează să depoziteze circa 15% din consumul mediu anual al consumatorilor finali, raliindu-se astfel practicilor europene. Această a doua măsură înseamnă în cifre alte 102,4 milioane metri cubi de gaze, potrivit realitatea.md.

Citește și : O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

Metanul care urmează care a va fi achiziționat urmează să fie depozitat în România. Energocom anunță că a semnat deja contractul cu compania de peste Prut, Depogaz.

„Purtăm discuții cu mai mulți operatori din regiune, pentru a obține prețuri bune pentru consumatorii finali și pregătim licitațiile la care să participe cât mai multe companii”, se arată în mesajul traderului de stat.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Costul stocurilor de securitate de gaze în Republica Moldova sunt achitate de către toți participanții de pe piață, urmare a deciziei Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, proporțional volumelor gazelor naturale furnizate consumatorilor finali.

Tags: EnergocomMoldovaRomania
Economie