X

Banksy, fără voia lui în centrul unei controverse judiciare în Belgia

Banksy, exponent de seamă al curentului street art, se află fără voia lui în centrul unei controverse judiciare în Belgia, unde justiţia a plasat sub sechestru 58 dintre operele sale din cauza unei nereguli comise de o companie de asigurări, descoperită tardiv de organizatorul unei expoziţii din Bruxelles, informează AFP, potrivit Agerpres.

Informaţia, dezvăluită joi de cotidianul belgian L’Echo, care a calificat decizia instanţei drept una “extrem de rară”, a fost confirmată vineri pentru AFP de avocatul organizatorului expoziţiei.

Citește și : Incident neobișnuit într-un avion: Mai mulți parlamentari moldoveni au imobilizat un individ ce voia să deschidă ușa, în zbor

“Clienta mea este o mică asociaţie care nu a făcut altceva decât să pună la dispoziţie un spaţiu expoziţional. Am vrut să ne protejăm în faţa unui risc uriaş”, a declarat avocatul Stanislas Eskenazi.

Cazul prezintă un grad ridicat de complexitate. Expoziţia “Banksy Unauthorized”, vernisată la începutul lunii noiembrie într-un spaţiu dedicat curentului street art şi administrat de asociaţia Strokar, era organizată, aşa cum precizează şi titlul ei, fără acordul celebrului artist britanic, care este originar din Bristol – un oraş din Anglia.

Prezentată deja în mai multe oraşe europene, inclusiv la Berlin, potrivit avocatului Eskenazi, expoziţia include 58 de opere de artă a căror valoare totală a fost estimată la 15 milioane de euro. Ea cuprinde picturi, fotografii şi serigrafii provenind majoritar din colecţii private şi reunite de Steve Lazarides, fostul agent al lui Banksy, cu care renumitul artist britanic a întrerupt colaborarea în anul 2009.

Acţionând ca un fel de intermediar, o companie înfiinţată în Germania, On Entertainment, a mandatat asociaţia Strokar pentru a expune aceste opere de artă în capitala belgiană. Firma germană a afirmat că beneficiază de drepturile şi autorizaţiile necesare pentru prezentarea lucrărilor.

Însă în ce condiţii aceste drepturi expoziţionale i-au fost concesionate? Ce se poate spune despre asiguratori? Ştiau colecţionarii privaţi unde şi cum călătoresc operele lor?

Aceste întrebări trebuie să fie de acum înainte clarificate de justiţia belgiană în lunile viitoare, în cadrul unei proceduri pe fond, care îi opune pe Steve Lazarides şi compania lui, Lazinc, contra On Entertainment.

Potrivit avocatului Stanislas Eskenazi, compania germană nu a dorit să transmită contractele de asigurare aferente operelor expuse atunci când asociaţia Strokar i le-a cerut, în momentul în care expoziţia era deja în plină desfăşurare. “Ei au spus ‘este problema noastră, nu a voastră'”, a dezvăluit acelaşi avocat.

Citește și : Finlanda și-a suspendat vânzările de arme către Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite

În faţa acestor incertitudini şi a riscului de apariţie a unor noi probleme de natură juridică în cazul furtului sau degradării operelor de artă, asociaţia menţionată a preferat să sesizeze “în regim de extremă urgenţă” Tribunalul de Comerţ din Bruxelles. Acesta a desemnat un executor judecătoresc pentru a plasa operele de artă sub sechestru. Operaţiunea a fost realizată joi.

Lucrările în cauză “par a fi expuse fără acordul deţinătorilor legitimi de drepturi asupra lor” şi “nu sunt asigurate într-o manieră reglementară”, a decis Tribunalul de Comerţ din Bruxelles, citat de cotidianul L’Echo.

“Există motive să ne temem pentru integritatea lor şi de aceea pare să fie necesară o cât mai rapidă securizare a lor”, a precizat aceeaşi instanţă belgiană.

Tags: AngliaBanksyBelgiaberlinbruxellesStrokar
Categorii: Diaspora