X

Barack Obama va fi prezent la ceremoniile care marchează 100 de ani de la naşterea lui Nelson Mandela – VIDEO

Barack Obama, primul preşedinte de culoare al Statelor Unite, îi va aduce marţi un omagiu regretatului Nelson Mandela, primul lider de culoare al Africii de Sud, la o sută de ani de la naşterea acestuia, relatează dpa, potrivit agerpres.

Discursul lui Obama va fi unul din numeroasele evenimente care au loc în Africa de Sud şi în alte părţi ale lumii pentru a marca naşterea acum 100 de ani, la 18 iulie, a lui Mandela, personalitate cunoscută la nivel mondial şi care a petrecut 27 de ani în închisoare pentru lupta împotriva apartheidului în ţara sa.

Citeşte şi: Putin va permite americanilor să-i interogheze pe ruşii acuzaţi de implicare în alegerile din SUA

Mii de persoane sunt aşteptate să asiste la discursul fostului preşedinte american la Johannesburg, intitulat: “Reînnoirea moştenirii lui Mandela şi promovarea cetăţeniei active într-o lume în schimbare”.

Alte personalităţi se vor afla în public: văduva lui Mandela, Graca Machel, preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa şi arhiepiscopul Desmond Tutu. Fostul secretar general al ONU Ban Ki-moon şi fostul preşedinte american Jimmy Carter sunt de asemenea aşteptaţi să participe la eveniment.

În 2013, Obama a adus un omagiu emoţionant la funeraliile lui Mandela şi vorbeşte deseori despre influenţa uriaşă pe care Mandela a avut-o asupra sa, mai notează dpa.

Citeşte şi: Trump este criticat de toată lumea în SUA, după întâlnirea cu Putin

“Curajul moral al lui Madiba a fost o sursă de inspiraţie personală pentru mine”, a spus el odată.

Este primul discurs public important al lui Obama de când Donald Trump i-a luat locul în funcţia de preşedinte, însă nu este de aşteptat ca el să îl menţioneze pe controversatul său succesor. 

Tags: Africa de SudBan Ki-moonbarack obamaCyril RamaphosaDesmond TutuGraca MachelJimmy CarterMadibaNelson MandelaONUSUA
Categorii: Știrile zilei