Barclay: Londra este deschisă discuţiilor asupra problemei nord-irlandeze

Publicat:

Ministrul britanic pentru Brexit, Steve Barclay, s-a declarat duminică deschis discuţiilor asupra problemei sensibile a aranjamentelor nord-irlandeze prevăzute în planul premierului Boris Johnson privind Brexit-ul, îndemnând totodată Uniunea Europeană (UE) la mai multă “flexibilitate”, informează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Planul pentru Brexit al premierului britanic, prezentat miercuri drept un “compromis just şi rezonabil”, comportă mai multe aspecte “problematice”, potrivit UE. Printre acestea, problema contoarelor vamale între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda vecină după Brexit şi dreptul de veto pe care doreşte să-l acorde Londra adunării legislative şi executivului nord-irlandez.


Citește și : Speculaţiile privind un posibil veto al Ungariei la o amânare a Brexitului sunt doar ‘zvonuri’ (ministru)

Întrebat la BBC cu privire la deschiderea Londrei de a face compromisuri asupra acestui ultim punct, ministrul britanic pentru Brexit a declarat că Londra “ar putea discuta” despre acest lucru. Principiul de a cere consimţământul Irlandei de Nord la acestei aranjamente ce prevăd o zonă de reglementare pentru bunuri în insula Irlanda este “o problemă-cheie”, a declarat Barclay. Cu toate acestea, “în cadrul unor negocieri intensive, noi putem analiza şi discuta acest lucru”, a declarat ministrul.

În ceea ce priveşte a doua problemă identificată de europeni, complexitatea propunerilor britanice pentru evitarea restabilirii unei frontiere între Irlanda şi Irlanda de Nord, cu o descentralizare a controalelor vamale şi reglementare, “noi am putea desigur intra în detalii cu privire la funcţionarea lor operaţională”, a spus Barclay.

Ministrul britanic pentru Brexit a subliniat că Londra a făcut “compromisuri” şi i-a cerut UE să dea la rândul său dovadă de “creativitate” şi “flexibilitate” pentru a ajunge la un acord. “Trebuie să purtăm negocieri intensive cu Comisia Europeană, suntem data să o facem, să lucrăm zi şi noapte”, a adăugat ministrul.

Citește și : Alegeri legislative în Portugalia. Premierul Antonio Costa este dat drept marele favorit

Intervievat la rândul său duminică de BBC, premierul leton Krisjanis Karins a estimat că încheierea unui acord “depinde în totalitate de voinţa lui Boris Johnson, pentru că partea europeană este în continuare deschisă”.

Discuţiile sensibile asupra Brexitului ar urma să fie reluate luni între britanici şi europeni. Negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a declarat pentru Le Monde că este “foarte greu” dar “posibil” să se ajungă la un acord.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.