Băsescu pune punctul pe’i’: ‘Moldova trebuie să renunțe la neutralitate sau să se unească cu România’

Publicat:

Băsescu pune punctul pe ‘i’: ‘Moldova trebuie să renunțe la neutralitate sau să se unească cu România’

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a declarat la Digi24 că România nu poate ajuta Moldova cu trupe dacă nu renunță la statutul de neutralitate. O altă soluție propusă de Băsescu ar fi unirea cu România pentru aderarea la NATO și la Uniunea Europeană. Deși Moldova este un stat neutru, se confruntă cu un război hibrid al Rusiei împotriva conducerii de la Chișinău, transmite presa de peste Prut.

Citeşte şi: Reacţii internaţionale la retragerea lui Biden


„Am semnat niște tratate. Republica Moldova nu-i obligată de nimeni să se declare stat neutru. Republica Moldova poate să-și modifice constituția. Dacă vor să scrie în constituție că sunt stat neutru, trebuie să știe că România nu-i poate ajuta cu trupe”, a declarat fostul președinte al României, Traian Băsescu.

Băsescu pune punctul pe ‘i’: ‘Moldova trebuie să renunțe la neutralitate sau să se unească cu România’

Traian Băsescu a explicat de ce România nu poate trimite trupe pe teritoriul Republicii Moldova: „Putem să-i ajutăm cu muniții, cu material militar. Dar în niciun caz România nu poate intra cu trupe pe teritoriul Republicii Moldova ca să o sprijine, pentru că ăsta e Tratatul Atlanticului de Nord”.

Soluțiile propuse de Băsescu: renunțarea la neutralitate sau unirea cu România

Fostul președinte a spus că a solicitat Moldovei „de 20 de ani” să renunțe la neutralitate și să ceară oficial aderarea la NATO.

O altă soluție mai „soft” propusă de Băsescu este „unirea cu România. Și ar fi bine mersi în NATO și în Uniunea Europeană, cu toate avantajele și dezavantajele”.

Băsescu pune punctul pe ‘i’: ‘Moldova trebuie să renunțe la neutralitate sau să se unească cu România’

La finalul lunii mai, Republica Moldova a semnat un Parteneriat de Securitate și Apărare cu Uniunea Europeană, fiind prima țară care beneficiază de un astfel de acord. Printre altele, acesta prevede:

  • Întărirea dialogului politic pe teme de securitate între Republica Moldova și Uniunea Europeană
  • Schimbul de informații
  • Contribuția Republicii Moldova la operațiunile militare și civile ale Uniunii Europene
  • Colaborare privind contracararea amenințărilor hibride
  • Avansarea cooperării între UE și Moldova  în cadrul Facilității europene pentru pace în consolidarea securității naționale, stabilitatea și reziliența Moldovei în sectorul apărării. Uniunea Europeană va continua să sprijine eforturile forțelor armate moldovenești de a spori eficacitatea operațională, de a accelera respectarea standardelor Uniunii și de a proteja mai bine civilii în situații de criză și de urgență.

Republica Moldova a început negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană pe fondul invaziei rusești din Ucraina și al războiului hibrid dus împotriva conducerii de la Chișinău de către Moscova.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

China evită să comenteze retragerea lui Joe Biden din cursa prezidenţială

China evită să comenteze retragerea lui Joe Biden din cursa prezidenţială Ministerul de Externe chinez a refuzat luni să comenteze decizia preşedintelui american Joe Biden...

Poliţia rutieră a constatat 3400 de abateri în traficul din weekend

Poliţia rutieră a constatat 3400 de abateri în traficul din weekend Peste 3400 de abateri rutiere au fost depistate, în acest weekend, de polițiști pe...

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda Un irlandez de 33 de ani a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de...

Circa 50 de milioane de lei din bugetul național de asigurări sociale au fost alocați beneficiarilor din regiunea transnistreană

Circa 50 de milioane de lei din bugetul național de asigurări sociale au fost alocați beneficiarilor din regiunea transnistreană În primul semestru al anului 2024...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.