X

Bashar al-Assad a depus jurământul pentru al patrulea mandat

Preşedintele sirian Bachar al-Assad a depus sâmbătă jurământul pentru al patrulea mandat în cadrul unei ceremonii la Palatul prezidenţial din Damasc, după ce a câştigat scrutinul din 26 mai cu 95,1% din voturi, alegeri criticate pe larg de către Occident şi opoziţia siriană, relatează AFP, potrivit agerpres

Aflat la putere din 2000, al-Assad a depus jurământul pe Constituţie şi Coran, în prezenţa a peste 600 de invitaţi, între care miniştri, oameni de afaceri, universitari şi jurnalişti, potrivit organizatorilor, într-o ţară zdruncinată de peste zece ani de război, al cărui bilanţ se ridică la aproape jumătate de milion de morţi.

Citește și : Zece copii de jihadişti au fost repatriaţi în Belgia din Siria

Alegerile prezidenţiale “au dovedit forţa legitimităţii populare conferită de popor statului şi au discreditat declaraţiile responsabililor occidentali cu privire la legitimitatea statului, a Constituţiei şi a patriei”, a declarat al-Assad în debutul discursului său inaugural.

Preşedintele sirian încearcă să se prezinte drept om al reconstrucţiei, după ce din 2015 a obţinut victorii militare cu sprijinul aliaţilor săi, Rusia şi Iran, preluând sub control două treimi din teritoriu.

Dar provocările sunt numeroase în această ţară cu o economie în agonie şi unde situaţia socială continuă să se deterioreze.

În cursul ultimelor săptămâni, guvernul sirian a crescut preţurile la benzină, motorină, pâine, zahăr şi la orez, care nu vor mai fi subvenţionate, în timp ce întreruperile de curent electric s-au agravat, raţionalizarea ajungând la aproximativ 20 de ore pe zi.

Citește și : Turnul Eiffel a fost redeschis după opt luni de la închiderea sa din cauza pandemiei

Victoria sa prezidenţială este a doua de la începutul în 2011 a unui război devastator, implicând mai multe părţi beligerante şi puteri străine.Declanşat ca urmare a represiunii manifestaţiilor pro-democraţie, conflictul din Siria s-a soldat până în prezent cu circa 500.000 de morţi şi mai multe milioane de persoane strămutate.

Tags: bashar al assadcorandamascoccident
Categorii: Sinteze