X

Bashar al-Assad a revocat vizele pentru oficialii UE

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a revocat vizele speciale pentru diplomaţii şi oficialii Uniunii Europene care se deplasează în mod regulat între Beirut şi Damasc, o decizie ce complică eforturile de distribuire a ajutoarelor către populaţia care suferă de pe urma războiului civil, transmite marţi Reuters, potrivit agerpres., citând trei diplomaţi ai UE.

De la declanşarea conflictului din Siria, în 2011, UE a folosit capitala libaneză Beirut drept bază diplomatică, cele mai multe state europene închizându-şi ambasadele la Damasc în semn de protest faţă de reprimarea brutală a opoziţiei de către regimul Assad.

Citește și: ELN cere garanții pentru liderii săi din Cuba

În ianuarie curent însă, guvernul sirian a anulat vizele de acces multiplu spre Damasc, fără vreo explicaţie, spun diplomaţii UE. Aceasta înseamnă că personalul UE trebuie să depună cerere de viză unică de fiecare dată când urmează să se deplaseze în Siria, o procedură care consumă prea mult timp.

Diplomaţii UE consideră că aceasta este o încercare de a forţa guvernele europene şi blocul comunitar să-şi redeschidă ambasadele la Damasc, în contextul în care armata siriană, sprijinită de forţele ruse şi iraniene, recâştigă controlul asupra celei mai mari părţi din ţară.

‘Este o problemă serioasă pentru asistenţa umanitară a UE. Aceasta este o măsură care loveşte în diplomaţi, personalul ambasadelor guvernelor europene şi instituţiile Uniunii Europene’, a afirmat un diplomat european.

Citește și: Cutremure puternice succesive în Indonezia

După mai mult de şapte ani de conflict, Comisia Europeană a distribuit asistenţă umanitară – constând în alimente, medicamente şi adăpost – în valoare de aproape 800 milioane de euro pentru sirienii din interiorul ţării.

Nu există deocamdată o estimare a impactului interdicţiei privind vizele multiple, dar un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că UE ‘face tot ce îi stă în putere pentru a lua măsuri corespunzătoare spre a minimiza orice efect asupra distribuirii asistenţei umanitare în interiorul Siriei’.

Uniunea Europeană, care a impus luni cea mai recentă serie de sancţiuni economice împotriva regimului Assad, afirmă că nu îşi va schimba politica până când nu va începe o tranziţie politică post-Assad în cadrul unui proces de pace condus de ONU.

Însă, potrivit diplomaţilor UE, Assad se simte mult mai sigur pe poziţie decât acum câţiva ani, datorită consolidării câştigurilor teritoriale şi faptului că alte state îşi reconsideră atitudinea. ‘Până acum, UE este unită în privinţa politicii sale că nu vom trata cu Assad, el pare să simtă că deţine o poziţie de negociere mai puternică acum’, a explicat un al doilea diplomat.

Citește și: Avion de pasageri DETURNAT în Rusia! Piratul aerului a fost arestat la aterizare – FOTO

Emiratele Arabe Unite şi-au redeschis ambasada la Damasc în decembrie, o schimbare semnificativă pentru acest stat arab aliat al SUA care anterior i-a sprijinit pe rebelii care luptau împotriva lui Assad.

De asemenea, Liga Arabă discută posibilitatea de a pune capăt suspendării Siriei din rândurile sale. Lideri ai UE şi ai Ligii Arabe vor participa la un summit de două zile la Cairo, în zilele de 24-25 februarie, una din rarele reuniuni de acest fel.

Anunţul retragerii trupelor americane din Siria pare de asemenea să-i fi dat curaj lui Assad, mai spun diplomaţii.

Plecarea americanilor din sectorul sirian controlat de forţele kurde ar permite recâştigarea controlului asupra zonei, unde se află o mare parte a resurselor naturale ale ţării.

Tags: bashar al assaddamascsiriaUniunea Europeană (UE)
Categorii: Sinteze