Bashar al Assad acuză SUA că pun piedici la repatrierea refugiaţilor sirieni

Publicat:

Preşedintele Siriei, Bashar al Assad, a acuzat miercuri Statele Unite că prin sancţiuni şi presiuni asupra ONU şi a ţărilor din regiune îngreunează revenirea la casele lor a circa cinci milioane de refugiaţi sirieni, transmite Reuters, potrivit agerpres.

‘Sunt multe obstacole’, a spus Assad, referindu-se la sancţiunile americane, la deschiderea unei conferinţe la Damasc, în parteneriat cu Moscova.


Citeşte şi: Democraţii americani îşi păstrează o majoritate fragilă în Camera Reprezentanţilor

SUA, Uniunea Europeană şi majoritatea ţărilor unde trăiesc cei mai mulţi din cei 5,6 milioane de refugiaţi sirieni boicotează evenimentul.

Din populaţia de 17 milioane a Siriei, aproape o treime este refugiată în regiune, în special în Turcia. Assad a susţinut că milioane de refugiaţi sunt obligaţi prin ‘presiuni şi intimidări’ să rămână în străinătate, iar ţările-gazdă îi motivează financiar, beneficiind în schimb de ajutoare internaţionale.

Citeşte şi: Turcia se bagă şi ea într-o misiune de monitorizare a păcii din Nagorno-Karabah

Dintre statele vecine, doar Libanul s-a aliniat poziţiei occidentale, conform căreia în Siria nu există condiţii sigure pentru repatrierea voluntară. Mulţi sirieni au fugit în ultimul deceniu de bombardamentele forţelor guvernamentale siriene şi ale aliaţilor ruşi.

Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat marţi că UE a refuzat invitaţia la conferinţa de la Damasc, deoarece ‘prioritatea este în prezent acţiunea reală pentru crearea condiţiilor pentru revenirea în siguranţă, benevolă, cu demnitate şi durabilă a refugiaţilor şi strămutaţilor în regiunile lor de origine’.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.