X

Bashar al-Assad a participat la rugăciunea de Eid al-Adha, în afara Damascului

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a efectuat vineri o rară deplasare în afara Damascului, în provincia cu acelaşi nume, pentru a participa la rugăciunea prilejuită de sărbătoarea musulmană Eid al-Adha, potrivit mass-media oficiale, relatează AFP.

De la începutul războiului în Siria în urmă cu şase ani, şeful statului sirian a efectuat oficial foarte puţine deplasări în afara capitalei. În acest an însă, pe măsură ce armata sa a obţinut succese militare în Siria, apariţiile sale în regiuni ca Hama (centru) sau în vestul Siriei au devenit mai frecvente.

“Preşedintele Al-Assad face rugăciunea de Eid al-Adha (…) în oraşul Qara” din vestul Qalamoun, în apropiere de graniţa cu Libanul, a postat pe Twitter preşedinţia siriană, arătându-l pe Al-Assad îngenuncheat în mijlocul unor demnitari într-o moschee.

Deplasarea pare simbolică deoarece tocmai din această regiune gruparea Stat Islamic (SI) a fost alungată de armata siriană şi aliatul ei Hezbollahul şiit libanez săptămâna trecută.

Televiziunea de stat l-a arătat pe preşedintele sirian zâmbind, aclamat de susţinătorii săi în interiorul moscheii.

Declanşat de reprimarea sângeroasă a unor manifestaţii antiregim şi opunând iniţial armata şi rebelii sirieni, conflictul din Siria a devenit mai complex în fiecare an cu implicarea altor protagonişti, actori regionali şi internaţionali şi grupuri jihadiste, pe un teritoriu din ce în ce mai fragmentat. Conflictul a făcut peste 330.000 de morţi şi milioane de persoane strămutate.

Tags: bashar al assadEid al-AdhaHamaHezbollahulQalamounQarasiria
Categorii: Sinteze