X

Bashar al-Assad neagă că Rusia trage sforile în Siria

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a negat că Moscova trage sforile în ţara sa, devastată de război, afirmând că, din contră, regimul său acţionează independent faţă de aliaţii săi rus şi iranian, relatează AFP, potrivit news.ro.

”Noi avem bune relaţii cu Rusia de peste şase decenii, aproape şapte. Ei nu au încercat niciodată, în cursul relaţiei noastre, să ne dicteze ce să facem, dacă sunt diferenţe” în puncte de vedere, a declarat preşedintele sirian în acest interviu publicat duminică de ziarul britanic “Mail on Sunday”.

Citeşte şi: Preşedintele SUA se dezlănţuie împotriva aliaţilor din NATO

Războiul din Siria, soldat cu peste 350.000 de morţi, a izbucnit în martie 2011, după reprimarea de către regomul sirian a unor manifestaţii prin care se cereau reforme democratice.

După ce a pierdut mult teren în faţa rebelilor, puterea lui al-Assad a inversat situaţia pe teren cu ajutorul intervenţiei Moscovei, în 2015. Atacuri ale aviaţiei ruse şi intervenţia unor consilieri militari trimişi de Vladimir Putin au permis forţelor loiale lui al-Assad să deţină controlul a peste 50% din teritoriul ţării.

Aceste forţe au primit, de asemenea, ajutorul Iranului, tot prin consilieri militari.

Preşedintele sirian recunoaşte că a avut divergenţe cu Moscova şi Iranul.

”Este foarte natural, dar, la final, deciziile cu privire la ceea ce trebuie să se întâmple în Siria sunt decizii siriene”, a subliniat el.

El a negat de asemenea că Moscova a fost informată în prealabil ca atacuri israeliene să vizeze forţe care susţin regimul, inclusiv forţe iraniene, în Siria.

El a lăufdat rolul Moscovei, însă a denunţat intervenţia ”colonială” a puterilor occidentale în Siria, mai ales a Statelor Unite, care conduc o coaliţie internaţională ce luptă împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

Citeşte şi: Un avion de vânătoare american s-a prăbuşit în mare

Al-Assad a precizat că Siria a încetat să împărtăşească informaţii cu ţări europene.

”Ei vor să facă schimb de informaţii în timp ce guvernele lor acţionează politic împotriva (Guvernului) nostru. Aşadar, le-am spus «când vă schimbaţi poziţia, suntem pregătiţi»” în vederea unei reluări a cooperării în acest domeniu, a spus el.

”Pentru moment, nu există vreo cooperare cu agenţii de informaţii europene”, a sublinial al-Assad.

Transcriptul integral al acestui interviu a fost publicat de agenţia oficială siriană de presă Sana.

Tags: bashar al assadIranmoscovarusiasiriaStatul Islamic (SI)Vladimir Putin
Categorii: Știrile zilei