X

Bashar Al-Assad s-a săturat de război şi la îndemnul Rusiei, caută un compromis în sudul ocupat de rebeli

Preşedintele sirian, Bashar Al-Assad, a afirmat că este încă deschis unei soluţii politice cu rebelii din sudul ţării, dar că este avută în vedere şi opţiunea militară, relatează joi agenţia DPA, potrivit agerpres.

”După eliberarea regiunii Ghouta, avem două opţiuni (în sud): reconcilierea sau eliberarea prin forţă. Partea rusă a propus să se acorde o şansă soluţiei şi reconcilierii, aşa cum s-a întâmplat în alte zone”, a declarat miercuri Bashar Al-Assad într-un interviu la televiziunea iraniană Al-Alam, transmis de agenţia siriană de presă Sana. El a adăugat că problema nu a fost rezolvată şi că ruşii, americanii şi israelienii comunică între ei.

Citeşte şi: Începe marele bal. Cupa Mondială de fotbal 2018 are fluierul de start în Rusia

Armata siriană a cucerit o mare parte din sudul controlat de rebeli, ce se învecinează cu Iordania şi cu zona din Platoul Golan ocupată de către Israel şi care se întinde până aproape de capitala ţării, Damasc.

În interviu, preşedintele sirian a acuzat SUA şi Israelul că obstrucţionează găsirea unei soluţii politice exercitând presiuni asupra rebelilor.

El a mai spus că Iranul nu are baze militare în Siria, dar că există consilieri iranieni, împreună cu voluntari iranieni conduşi de ofiţeri iranieni.”Nimic nu împiedică prezenţa unor astfel de forţe. Iranul este o ţară aliată, aşa cum este şi Rusia”, a afirmat liderul de la Damasc.

Citeşte şi: Guvernatorul statului Texas a emis o proclamaţie oficială dedicată României

Întrebat despre prezenţa în Siria a miliţiei şiite libaneze Hezbollah, susţinută de către Iran, preşedintele Al-Assad a răspuns că ”Hezbollahul este principalul element în război şi că bătălia este lungă şi că necesitatea acestei forţe militare va dura mult timp”.

”Când Iranul şi Hezbollahul consideră că terorismul este eliminat, ei ne vor spune că doresc să se retragă” din Siria, a mai spus preşedintele Bashar Al-Assad.

Tags: bashar al assadHezbollahiordaniaIranisraelPlatoul GolanrusiasiriaSUA
Categorii: Știrile zilei