X

BBC: Ofensiva Ucrainei subminează imaginea lui Putin de lider care garantează siguranța rușilor

BBC: Ofensiva Ucrainei subminează imaginea lui Putin de lider care garantează siguranța rușilor

Trupele Ucrainei continuă să avanseze pe teritoriul regiunii ruse Kursk, iar acest lucru pune în dificultate majoră conducerea de la Moscova. După un sfert de secol de când conduce Rusia, ca președinte sau prim-ministru, Vladimir Putin este din nou confruntat cu o situație dificilă, însă crede în continuare că singura ieșire este o victorie totală a Rusiei, potrivit unei analize publicate de corespondentul la Moscova al BBC.

Ofensiva Ucrainei în interiorul Rusiei durează de mai bine de o săptămână. Cu cât continuă mai mult, cu atât mai mare va fi presiunea asupra conducerii ruse și, potențial, cu atât mai mare va fi afectarea autorității președintelui Putin. De-a lungul celor două decenii și jumătate de când se află la putere, dl Putin și-a cultivat imaginea de „Mr. Security”, singurul om din această țară vastă capabil să asigure siguranța rușilor. Așa-numita sa operațiune militară specială (de fapt invazia la scară largă a Ucrainei) a fost prezentată poporului rus ca o modalitate de a consolida securitatea națională a Rusiei. După doi ani și jumătate de război, nu prea există semne de siguranță și securitate. Există mai mult NATO la granițele Rusiei, Suedia și Finlanda alăturându-se Alianței; orașele rusești sunt atacate în mod regulat de drone ucrainene; în prezent, soldații ucraineni cuceresc teritoriul rus”, se arată în analiza semnată de Steve Rosenberg, potrivit stiripesurse.

Citește și: VIDEO Momentul când șeful regiunii Kursk i-a spus lui Putin că Rusia a pierdut controlul asupra a 28 de așezări din regiune, iar președintele Rusiei l-a întrerupt

Prin limbajul ales, Vladimir Putin încearcă să arate publicului rus că nu este nevoie să intre în panică.

Când s-a referit la incursiunea ucraineană, Putin a evitat să folosească cuvântul „invazie”. În schimb, el a vorbit despre „situația din zona de frontieră” sau despre „evenimentele care au loc”. Liderul de la Kremlin a numit, de asemenea, ofensiva ucraineană drept „o provocare”.

Citește și: Alertă de călătorie în Grecia. Recomandările MAE

Tags: moscovaPutinrusia
Externe