BBC a provocat un scandal imens în Afganistan: Cum a creat indignare după o schimbare mare făcută pe Facebook

Publicat:

Compania BBC a generat un val de critici în Afganistan, după ce a schimbat numele uneia dintre paginile sale de Facebook în BBC Dari – denumirea oficială a versiunii afgane a limbii persană sau farsi, dar respinsă de mulţi vorbitori ai acesteia, informează Reuters.

Mulţi vorbitori de limba persană din Afganistan susţin că denumirea Dari a fost impusă istoric de paştuni – grupul etnic tradiţional dominant, pentru a nega locul Afganistanului în lumea mai largă vorbitoare de persană.


Valul de critici a pus în evidenţă existenţa problemelor de natură lingvistică sensibile din Afganistan – o ţară în care există peste 35 de limbi vorbite de mai multe grupuri etnice.

De asemenea, criticile generate de schimbarea denumirii au pus în evidenţă tensiunile în privinţa guvernului condus de preşedintele Ashraf Ghani, format după o campanie controversată din 2014. Mulţi vorbitori de limba persană din grupurile etnice Tajiks şi Hazaras susţin că Ashraf Ghani favorizează paştunii.

Persana vorbită în Afganistan şi cea vorbită în Iran sunt foarte asemănătoare, diferind accentele şi având câteva variaţii în vocabular.

Totuşi, schimbarea denumirii paginii de Facebook a atras şi reacţii pozitive, alţi utilizatori ai reţelelor de socializare sprijinind decizia BBC, spunând că aceasta consolidează identitatea naţională a Afganistanului. ”Sunt din Afganistan, nu din Persia sau din rasa persană”, a scris un utilizator.

Serviciile BBC ar ajunge la aproximativ 6,6 milioane de afgani, dintr-o populaţie de aproximaiv 35 de milioane, potrivit datelor publicate anul trecut de BBC Trust.

Meena Baktash, directorul serviciului BBC în Afganistan, a apărat folosirea termenului Dari, spunând că aceasta este denumirea oficială a acestei limbi în Afganistan.

Baktash a explicat că schimbarea denumirii paginii de Facebook a fost făcută cu scopul de a o lega de serviciul radio BBC Dari, lansat în 2003. ”Nu există motive politice şi culturale în spatele deciziei noastre”, a scris ea pe Facebook, potrivit News.ro.

Alături de limba paştună, Dari este numită în Constituţie drept una dintre cele două limbi oficiale în Afganistan. Însă, mulţi vorbitori de persană în Afganistan susţin că limba lor este aceeaşi cu cea vorbită în Iran şi Tadjikistan şi că denumirea Dari a fost aleasă de foştii lideri paştuni pentru a distanţa Afganistanul de sfera culturală persană.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Judocanul Denis Vieru va ridica un premiu de 2 milioane de lei pentru medalia de bronz la JO de la Paris

Judocanul Denis Vieru va ridica un premiu de 2 milioane de lei pentru medalia de bronz la JO de la Paris Judocanul Denis Vieru, care...

Cantitatea de miere exportată s-a dublat de la început de 2024

Cantitatea de miere exportată s-a dublat de la început de 2024 În primele luni din 2024, apicultorii din Republica Moldova au reușită să exporte 1.898...

Atac cu acid în parcul central din municipiul Bălți

Atac cu acid în parcul central din municipiul Bălți Sursele susțin că bărbatul în vârstă de 50 de ani ar fi fost în stare de...

Fălești: Un bărbat de 41 de ani a decedat după ce s-a electrocutat

Fălești: Un bărbat de 41 de ani a decedat după ce s-a electrocutat Un bărbat din localitatea Ilenuța, raionul Fălești, a decedat după ce s-a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.