BCE avertizează băncile să-şi accelereze pregătirile în eventualitatea unui Brexit fără acord

Publicat:

Banca Centrală Europeană (BCE) a criticat instituţiile financiare din cauza ritmului lent în care implementează pregătirile pentru Brexit şi le-a cerut să facă angajări suplimentare şi să aloce mai multe resurse către Uniunea Europeană, în cazul în care Marea Britanie va ieşi din blocul comunitar fără un acord, la 31 octombrie 2019, transmite Bloomberg, scrie agerpres.

“Băncile au transferat semnificativ mai puţine activităţi, funcţii importante şi angajaţi către operaţiunile lor din UE decât au prevăzut iniţial în planurile lor. Unele bănci nu au îndeplinit cerinţele autorităţilor de reglementare şi nu pot continua să se bazeze pe oferirea de servicii clienţilor lor din UE de la sucursalele lor din Regatul Unit”, a avertizat miercuri BCE.


Citește și : Savanții ruși sunt supravegheaţi permanent (Kremlin)

În cazul unui Brexit fără acord, comerţul dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană se va confrunta imediat cu bariere comerciale şi restricţii asupra afacerilor.

Franţa, Germania, Belgia şi Olanda sunt printre ţările UE care au legături comerciale importante cu Regatul Unit şi probabil se vor resimţi mai mult în cazul unui Brexit fără acord.

Instituţiile financiare cu sediul în Londra trebuie să solicite o licenţă nouă sau să o extindă pe cea actuală pentru a putea oferi servicii bancare în blocul comunitar şi după Brexit.

Banca Centrală Europeană discută cu aproximativ 50-60 de firme obţinerea unor licenţe post-Brexit, a anunţat recent instituţia financiară cu sediul la Frankfurt.

Băncile care vor acces la Uniunea Europeană după Brexit trebuie să-şi înfiinţeze mai mult decât ”o cochilie goală” în blocul comunitar, a avertizat recent Autoritatea Bancară Europeană (EBA), ceea ce ar putea determina un exod mai amplu al locurilor de muncă şi al afacerilor din Londra.

Citește și : Opozanţii Brexitului ‘colaborează’ cu Uniunea Europeană (Boris Johnson)

Marea Britanie ar putea ieşi din UE în 31 octombrie 2019, însă, pentru înfiinţarea unei noi subsidiare bancare, ar putea fi nevoie de 18 luni şi chiar mai mult, având în vedere că trebuie mutat personalul, trebuie pusă la punct tehnologia necesară şi modificate acordurile contractuale cu clienţii din UE.

Deşi autorităţile de reglementare susţin că băncile sunt pregătite pentru efectele ieşirii Marii Britanii din UE fără un acord, oficialii europeni cer firmelor să-şi consolideze operaţiunile din blocul comunitar pentru a oferi servicii clienţilor din cele 27 de state care rămân în UE.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.