X

BCS cere în Parlament lichidarea ANRE

BCS cere în Parlament lichidarea ANRE

Replici acide, în ședința din 11 iulie a Legislativului, după ce deputatul socialist Vlad Bătrîncea a propus Parlamentului să inițieze procedura de lichidare a Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE).

Bătrîncea a acuzat reglementatorul de incompetență și ineficiență și a cerut plenului să dea curs hotărârii de acum trei ani, când deputații au acordat vot de neîncredere pentru conducerea ANRE.

Citeşte şi: Declaraţia finală a summitului NATO menţionează importanţa strategică a regiunii Mării Negre şi sprijinul pentru Republica Moldova – Stiripesurse.md

La rândul său, președintele Comisiei economie, buget și finanțe, deputatul partidului de guvernare Radu Marian a acuzat opoziția de populism.

BCS cere în Parlament lichidarea ANRE

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a cerut lichidarea ANRE în ședința din 11 iulie. Opoziția a acuzat reglementatorul de incompetență și a cerut Parlamentului să dea curs deciziei din martie 2021, când a acordat vot de neîncredere ANRE-ului pe fondul prețurilor crescute la carburanți. Vicepreședintele Legislativului Vlad Bătrîncea a propus ca toate competențele ANRE-ului lichidat să fie transmise Ministerului de Energie.

„Au trecut trei ani, hotărârea Parlamentului nu a fost valorificată, nu a fost îndeplinită. Totodată, organele de drept au constatat că pe piața petrolieră există o înțelegere de cartel. Care este rolul reglementatorului? Implicarea directă în aceste înțelegeri de cartel. Iresponsabilitate totală. Totodată, bugetul a crescut în ultimii cinci ani de la aproape 60 de milioane de lei la 130 de milioane de lei, bani care trebuie să rămână în buzunarul cetățenilor sau să fie destinați pentru scopuri economice și sociale”, a declarat Vlad Bătrîncea.

BCS cere în Parlament lichidarea ANRE

În replică, deputatul PAS Radu Marian a acuzat opoziția de populism, subliniind că orice țară europeană și civilizată are o instituție separată pentru reglementarea prețurilor în domeniul gazelor.

„Dacă nu am fi avut regulator, în perioada de vârf a crizei generate de Gazprom, prețul la gazele naturale aveau să fie de 75 de lei m3, și nu de 29, și nu ar fi fost posibil să ne conectăm la piața europeană de gaze și electricitatea și avea să fim în continuare dependenți de Gazprom. Eu înțeleg că dvs. nu doriți să fim independenți energetic, dar măcar să nu veniți cu propuneri extrem de populiste, mai ales că trădează o lipsă de înțelegere elementară cum funcționează piața energetică. Haideți mai puțin populism, vă rog eu frumos”, a declarat, în replică, președintele comisiei de profil, deputatul Radu Marian.

BCS cere în Parlament lichidarea ANRE

În cele din urmă, inițiativa lui Vlad Bătrîncea a fost susținută de 25 de deputați din cei 88 prezenți în plen. Nu au votat 13 parlamentari.

De menționat că ANRE garantează corectitudinea prețurilor maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard, calculate în conformitate cu actele normative în vigoare și monitorizează respectarea acestora de către toate companiile din sectorul dat.

Tags: Agenţia Naţionala pentru Reglementare în Energetică (ANRE)Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor (BCS)Radu MarianVlad Batrîncea
Politică