BCS contestă legea ce obligă Găgăuzia să achite TVA din bugetul local

Publicat:

BCS contestă legea ce obligă Găgăuzia să achite TVA din bugetul local

Socialiștii au contestat la Curtea Constituțională legea care obligă UTA Găgăuzia să achite TVA din contul bugetului local, lege care urmează să intre în vigoare la 1 noiembrie curent.

Potrivit deputatului Grigore Novac, legea trebuie suspendată deoarece nu este constituțională. De asemenea, acesta spune că hotărârea nu a fost discutată cu reprezentanții conducerii Găgăuziei și nici cu membrii comisiei care este implicată în armonizarea proiectelor din regiune, transmite Știri.md.


Totodată, potrivit lui Novac, autoritățile fac totul pentru a diviza cetățenii și a distruge dialogul care s-a construit atâta timp.

Citeşte şi: Mesaje disperate din Gaza: ‘Scoateți-ne de aici! Vă rog din tot sufletul, suntem oamenii voștri. Suntem români!’ – Stiripesurse.md

La rândul său, deputatul Fiodor Găgăuz a spus că legea respectivă are un caracter „vădit discriminatoriu”. Potrivit lui, TVA-ul și accizele la entitățile economice sunt o măsură care are un caracter stimulativ și permite vinderea produselor în afara Republicii Moldova.

Acesta menționează că mereu această taxă a fost rambursată din bugetul de stat, iar „ceea ce se întâmplă acum este un nonsens”.

De asemenea, Fiodor Găgăuz a remarcat că legea a fost adoptată în primă lectură fără discuții cu autoritățile din Găgăuzia.

BCS contestă legea ce obligă Găgăuzia să achite TVA din bugetul local

„Ulterior au fost organizate pseudoconsultări cu deputații Adunării Populare din Găgăuzia, unde dialogul a avut loc sub formă de „mutul cu orbul”. Argumentele reprezentanţilor regiunii nu au fost ascultate. Legea adoptată contravine Legii actelor normative, potrivit căreia toate modificările aduse Codului fiscal intră în vigoare nu mai devreme de 6 luni de la publicarea lor în Monitorul Oficial”, mai adaugă deputatul Fiodor Găgăuz.

Iar deputata Adunării Populare a Găgăuziei, Elena Iurcenko a subliniat că această lege va produce prejudicii grave regiunii.

„Bugetul local pierde peste 100 de milioane de lei. Majoritatea programelor sociale care funcționează în Găgăuzia astăzi sunt amenințate: sprijin pentru familiile tinere, alimentație pentru studenți”, susține Elena Iurcenko.

BCS contestă legea ce obligă Găgăuzia să achite TVA din bugetul local

Prin urmare, deputata a venit cu un mesaj către președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, menționând că în 2020 aceasta „a promit să va fi președinte pentru toți, iar cetățenii Găgăuziei sunt cetățenii Republicii Moldova”.

Amintim că, UTA Găgăuzia este obligată să restituie TVA-ul din bugetul local. Restituirea impozitelor și taxelor agenților economici din unitatea teritorială autonomă Găgăuzia se va realiza de la bugetul unității autonome, în limita veniturilor disponibile. Modificările la Codul fiscal au fost publicate astăzi în Monitorul Oficial și vor intra în vigoare la 1 noiembrie

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Premierul Dorin Recean a avut o întrevedere cu președintele Adunării Generale a ONU, Dennis Francis

Premierul Dorin Recean a avut o întrevedere cu președintele Adunării Generale a ONU, Dennis Francis Republica Moldova continuă să acorde sprijinul necesar persoanelor refugiate din...

Ministrul Culturii din Slovacia: comunitatea LGBTQ+ este de vină pentru scăderea natalității în Europa

Ministrul Culturii din Slovacia: comunitatea LGBTQ+ este de vină pentru scăderea natalității în Europa Ministrul Culturii din Slovacia, Martina Šimkovičová, a învinuit comunitatea LGBTQ+ pentru...

Doi ucraineni care au trecut granița ilegal în România au fost prinși de jandarmi în Maramureș

Doi ucraineni care au trecut granița ilegal în România au fost prinși de jandarmi în Maramureș Doi ucrainieni care au trecut ilegal frontiera de stat...

VIDEO – Putin face dezvăluiri în premieră: De ce nu a mai cucerit Kievul în 3 zile

VIDEO - Putin face dezvăluiri în premieră: De ce nu a mai cucerit Kievul în 3 zile Președintele rus Vladimir Putin a declarat că trupele...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.