BEI va oferi 94 de milioane de euro pentru a stimula antreprenoriatul din R.Moldova

Publicat:

BEI va oferi 94 de milioane de euro pentru a stimula antreprenoriatul din R.Moldova

BEI va oferi 94 de milioane de euro pentru a stimula antreprenoriatul local, a crea noi locuri de muncă și a spori durabilitatea întreprinderilor private din Moldova.

Aceasta va include două acorduri în valoare totală de 94 de milioane de euro, pe care BEI Global (o unitate specializată a Grupului Băncii Europene de Investiții) și maib le vor semna la 10 aprilie la Chișinău, în marja conferinței “UE-Moldova și investițiile în sectorul privat”, potrivit infomarket.md.

Citește și : Liderul de onoare al democraților atenționează despre „sfârșitul” PSDE


Evenimentul este organizat de către Direcția Generală pentru Negocieri de Vecinătate și Extindere a Comisiei Europene (DG NEAR), inițiativa EU4Business și Banca Europeană de Investiții (BEI).

La acesta vor participa ambasadorul UE în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, ministrul moldovean al Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, directorul Departamentului de Vecinătate Estică și Consolidare Instituțională al DG NEAR, Adrienn Kiraly, și directorul Agenției de Investiții din Moldova, Natalia Bejan.

Conferința “UE-Moldova și investițiile în sectorul privat” este o platformă de promovare a oportunităților oferite prin intermediul instrumentelor financiare ale UE care sprijină investițiile în sectorul privat din Moldova. Evenimentul va reuni antreprenori europeni și moldoveni pentru a explora oportunitățile de investiții în domeniile energiei regenerabile, agro-alimentar și tehnologiilor digitale.

Conferința va prezenta implementarea reformelor structurale în Moldova în procesul de integrare europeană. Conferința este organizată în cadrul Misiunii de mobilizare a sectorului privat UE-Moldova și este menită să pregătească terenul pentru Conferința investițională din Moldova, care va fi organizată de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării în septembrie 2024.

Pachetul financiar de 94 de milioane de euro care va fi semnat de BEI Global și maib este o inițiativă susținută de Comisia Europeană pentru a stimula antreprenoriatul local, a promova crearea de locuri de muncă și a spori durabilitatea sectorului de afaceri din Moldova. Pachetul financiar include un împrumut de 50 de milioane de euro de la BEI pentru maib, destinat să îmbunătățească accesul la finanțare și să stimuleze investițiile în tehnologiile verzi.

Citește și : Grosu anunță o nouă inițiativă legislativă după ultima decizie a CC

Întreprinderile mici și mijlocii din Moldova vor primi împrumuturi în condiții atractive: pe termen lung, la rate ale dobânzii avantajoase, în valută și în monedă locală. Odată cu semnarea unei garanții parțiale de portofoliu susținute de Fondul European pentru Dezvoltare Durabilă (FESD) al UE, BEI Global va completa oferta de sprijin financiar pentru sectorul privat din Moldova. Această operațiune de partajare a riscurilor va mobiliza alte 44 de milioane de euro sub formă de împrumuturi destinate IMM-urilor.

Banca Europeană de Investiții este o instituție financiară pe termen lung a Uniunii Europene, deținută de statele sale membre. BEI oferă finanțare pe termen lung pentru investiții solide care să contribuie la realizarea obiectivelor de politică ale UE. BEI Global este o divizie specializată a Grupului BEI, dedicată creșterii impactului parteneriatului internațional și al finanțării pentru dezvoltare, și un partener-cheie al Global Gateway.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Andrian Ciobanu, judecătorul cu depuneri în contul jocurilor de noroc, eliberat din funcție

Andrian Ciobanu, judecătorul cu depuneri în contul jocurilor de noroc, eliberat din funcție Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au decis marți, 2 iulie, acceptarea...

Anturajul lui Biden, presat să recunoască starea preşedintelui candidat

Anturajul lui Biden, presat să recunoască starea preşedintelui candidat După dezbaterea electorală dezastruoasă a lui Joe Biden în faţa lui Donald Trump, tabăra democrată îl...

Mesajul lui Zelenski pentru noul șef al NATO

Mesajul lui Zelenski pentru noul șef al NATO Președintele Volodimir Zelenski a trimis un mesaj noului șef al NATO, Mark Rutte. Liderul ucrainean i-a mulțumit...

Obsesia pentru creșterea economică îmbogățește elitele și ucide planeta (analiză)

Obsesia pentru creșterea economică îmbogățește elitele și ucide planeta (analiză) Un raport prezentat Consiliului ONU pune sub semnul întrebării obsesia globală pentru creșterea economică, sugerând...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.