Beijingul avertizează cu privire la eventuala prezenţă a navelor americane în Taiwan

Publicat:

China a acuzat joi Statele Unite de amestec în afacerile sale interne şi a avertizat în legătură cu eventuale vizite ale navelor militare americane în Taiwan, scenariu posibil după ce în această săptămână preşedintele american Donald Trump a promulgat bugetul pentru apărare al ţării sale pentru anul fiscal 2018, transmit Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

”Este vorba despre un amestec în afacerile interne ale Chinei. Prezentăm opoziţia noastră fermă şi protestul nostru oficial”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Lu Kang, în conferinţa de presă cotidiană.


Citeşte şi: Putin a dat marele anunţ. Va candida ca independent pentru un nou mandat de preşedinte

Liderul de la Casa Albă a semnat marţi bugetul Pentagonului pentru anul fiscal 2018 (care expiră la 30 septembrie 2018), ce are în vedere posibilitatea restabilirii vizitelor portuare reciproce între forţele navale americană şi taiwaneză.

”Ne opunem ferm oricărei forme de schimb oficial şi de legături militare între Taiwan şi SUA, precum şi vânzărilor de arme americane către Taiwan”, a adăugat Lu Kang.

Vizitele marinei americane în porturi taiwaneze ar fi primele după 1979, când SUA au pus oficial capăt relaţiilor diplomatice cu Taiwanul şi au stabilit legături cu Beijingul.

Avioane de vânătoare chineze au efectuat luni operaţiuni de patrulare în zona insulei Taiwan, ceea ce a sporit îngrijorarea în rândul autorităţilor de la Taipei, care au acuzat China de ‘iresponsabilitate’.

Citeşte şi: ATAC terorist la Mogadishu. Cel puţin 15 oameni au murit

Relaţiile între Beijing şi Taipei s-au răcit considerabil după ce Tsai Ing-wen, care conduce Partidul Democratic Progresist, favorabil independenţei Taiwanului, a câştigat alegerile prezidenţiale de anul trecut. China o suspectează pe Tsai că intenţionează să declare independenţa oficială a insulei, ceea ce reprezintă o ‘linie roşie’ pentru Beijing.

În ceea ce o priveşte, Tsai Ing-wen susţine că doreşte să menţină pacea cu China, dar că va apăra securitatea Taiwanului. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Secretarul general al ONU, la un an de la atacul Hamas în Israel: ‘A marcat suflete’

Secretarul general al ONU, la un an de la atacul Hamas în Israel: 'A marcat suflete' Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a publicat duminică...

Atac terorist în Israel: Un bărbat a deschis focul și a înjunghiat mai multe persoane într-o stație de autobuz

Atac terorist în Israel: Un bărbat a deschis focul și a înjunghiat mai multe persoane într-o stație de autobuz Un om a murit și zece...

Faimoasele zone albastre misterioase ale lumii, în care trăiesc cei mai mulți centenari, au fost mistificate pentru un motiv meschin și nu există

Faimoasele zone albastre misterioase ale lumii, în care trăiesc cei mai mulți centenari, au fost mistificate pentru un motiv meschin și nu există Tendința de...

Președinta Maia Sandu a participat astăzi la Ședința solemnă dedicată Zilei profesionale a lucrătorului din învățământ

Președinta Maia Sandu a participat astăzi la Ședința solemnă dedicată Zilei profesionale a lucrătorului din învățământ Șefa statului a celebrat „Ziua Profesorului” alături de cadrele...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.