X

Beijingul avertizează Washingtonul să nu subestimeze determinarea Chinei de menţinere a suveranităţii asupra Taiwanului

Beijingul a avertizat, marţi seară, Washingtonul să nu subestimeze determinarea Chinei de menţinere a suveranităţii asupra Taiwanului, în contextul tensiunilor generate de vizitele efectuate la Taipei de membri ai Congresului, inclusiv de preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi , informează mediafax.

Qin Gang, ambasadorul Chinei în Statele Unite, a respins marţi seară argumentaţia Washingtonului că membrii Congresului acţionează separat de Preşedinţie. Qin Gang a afirmat că vizitele efectuate în Taiwan de Nancy Pelosi şi de alţi membri ai Congresului american încalcă acordurile dintre Washington şi Beijing.

Citește și : Recesiunea globală SCADE preţul petrolului

“Gestionăm efectele grave ale vizitei lui Pelosi. Statele Unite nu trebuie să subestimeze atitudinea puternică, determinarea şi capacitatea Guvernului chinez şi a poporului de a apăra suveranitatea naţională şi integritatea teritorială”, a declarat Qin Gang, citat de agenţia Bloomberg.

“În ultimele decenii, China s-a opus vizitelor membrilor Congresului în Taiwan întrucât noi credem că încalcă principiul «o singură Chină». Congresul este parte a sistemului de guvernare din SUA, nu este o ramură independentă şi necontrolabilă. Congresul este obligat să respecte linia de politică externă a Statelor Unite. De aceea, ne simţim foarte frustaţi şi nemulţumiţi de vizita senatorului Edward Markey în Taiwan. Este provocatoare şi nu este utilă”, a subliniat ambasadorul Chinei.

Citește și : Armata rusă NU are nevoie să folosească arme nucleare în Ucraina

China a organizat cele mai ample exerciţii militare în jurul Taiwanului ca reacţie la vizita la Taipei efectuată de Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor de la Washington. În plus, Beijingul a semnalat că manevrele militare în jurul Taiwanului vor deveni o rutină.

Administraţia de la Washington a subliniat în mai multe rânduri că, în contextul separaţiei puterilor, Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, ia propriile decizii.

Tags: BeijingNancy PelosiQin GangTaipeitaiwan
Categorii: Știrile zilei