X

Beijingul condamnă cu fermitate vizita unor parlamentari americani în Taiwan

China a condamnat cu fermitate, miercuri, o vizită a unor parlamentari americani în Taiwan, sosiţi cu un avion militar pe insula revendicată de Beijing, informează AFP, potrivit agerpres.

Regimul comunist de la Beijing ameninţă că va recurge la forţă pentru a-şi impune suveranitatea asupra insulei, care are un guvern propriu din 1949, notează AFP. Beijingul a acuzat-o în mod concret pe preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen că doreşte independenţa formală a insulei, a cărei denumire oficială rămâne “Republica China”.

Citeşte şi: 21 de oameni au scăpat cu viaţă după prăbuşirea unei clădiri în Turcia (VIDEO) – Black News

Doar circa 15 ţări recunosc acest regim democrat în detrimentul Republicii Populare Chineze.

Într-un moment în care tensiunile dintre cele două maluri ale strâmtorii Taiwan se află la cel mai înalt nivel după decenii, Ministerul Afacerilor Externe taiwanez a confirmat o vizită a unor parlamentari organizată de Institutul american din Taiwan, care face oficii de ambasadă a SUA, scrie AFP.

Beijingul a denunţat un gest “riscant şi provocator”, sortit, potrivit lui, eşecului. “A pactiza cu forţele secesioniste taiwaneze este un joc periculos. Cei care se joacă cu focul vor sfârşi prin a se arde”, a avertizat un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez, Wang Wenbin.

Citeşte şi: Franţa va relansa construcţia de reactoare nucleare – Black News

Washingtonul a furnizat puţine detalii în legătură cu această vizită.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a confirmat marţi vizita parlamentarilor, precizând că deplasarea lor asigurată de forţele armate aeriene a fost una normală pentru acest tip de călătorie.

Beijingul şi-a sporit activităţile militare în ultimele luni, înmulţindu-şi incursiunile în zona de identificare a apărării aeriene taiwaneze, aminteşte AFP. 

Tags: BeijingChinaJohn KirbySUAtaiwanTsai Ing-wenWang Wenbinwashington
Categorii: Știrile zilei