X

Beijingul critică prezența navelor americane în Marea Chinei de Sud

Guvernul chinez a denunţat luni prezenţa navelor de război americane în largul insulelor revendicate de către Beijing în Marea Chinei de Sud, unde marina SUA desfăşoară cu regularitate operaţiuni de apărare a ‘libertăţii de navigaţie’, potrivit AFP, transmite și agerpres.

‘China îşi exprimă indignarea puternică şi opoziţia sa fermă’ faţă de această operaţiune navală americană, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Geng Shuang, într-o conferinţă de presă.

Citește și: Apar primele ipoteze în cazul tragediei aviatice din Moscova: Avionul a fost lovit de fulger! – VIDEO

Incidentul a survenit luni, în timp ce într-o altă zonă a confruntării chino-americane preşedintele Donald Trump a ameninţat duminică să majoreze începând de vineri taxele vamale la produsele chineze, relansând războiul comercial aflat în stare latentă de cinci luni.

La solicitarea presei, Geng a precizat că nave americane au intrat luni în apele din apropierea recifurilor controlate de Beijing în arhipelagul Spratley ‘fără permisiunea guvernului militar’ din zonă. Marina chineză a identificat navele şi ‘le-a cerut să plece’, a adăugat el.

Mai multe ţări riverane (China, Filipine, Vietnam, Brunei, Malaezia) revendică la rândul lor insule şi insuliţe în arhipelagul Spratleys.

Comportamentul marinei americane reprezintă o ‘încălcare a suveranităţii chineze, compromiţând pacea, securitatea şi ordinea în zonele maritime vizate’, a denunţat acelaşi purtător de cuvânt.

Vezi și: Crește numărul morților, după tragedia aviatică din Rusia – VIDEO

‘China cere SUA să pună capăt unor astfel de provocări’, a mai spus acesta.

Marina americană desfăşoară cu regularitate operaţiuni denumite ‘libertatea de navigaţie’ cu scopul de a contracara Beijingul, ale cărui pretenţii teritoriale în zonă sunt extrem de importante.

China revendică suveranitatea asupra aproape tuturor insulelor şi recifelor din Marea Chinei de Sud din considerente istorice.

Tags: arhipelagul SpratleysBeijingBruneiChinafilipineGeng ShuangMalaeziaMarea Chinei de SudSUAVietnam
Categorii: Știrile zilei