Beijingul îi urmăreşte pe studenţii chinezi din străinătate din cauza activismului lor politic

Publicat:

Beijingul îi urmăreşte pe studenţii chinezi din străinătate din cauza activismului lor politic

Beijingul îi urmăreşte pe chinezii care studiază în străinătate din cauza activismului lor politic, a transmis luni organizaţia nonguvernamentală Amnesty International, unii raportând cazuri de hărţuire a membrilor familiei în China, relatează AFP, potrivit stiripesurse.ro.

Într-un raport, Amnesty acuză Beijingul că efectuează o “represiune transnaţională”, bazându-se pe interviuri cu zeci de chinezi care studiază în opt ţări din Europa şi America de Nord.


Citeşte şi: Putin l-a scos din schemă pe Serghei Şoigu; cine îi va lua locul la şefia armatei? – Stiripesurse.md

China nu tolerează disidenţa politică şi foloseşte instrumente tehnologice sofisticate, chiar şi intimidarea fizică, pentru a opera pe teritoriul său.

Beijingul îi urmăreşte pe studenţii chinezi din străinătate din cauza activismului lor politic

Studenţii intervievaţi, care au participat în străinătate la evenimente precum comemorarea masacrului asupra protestatarilor din Piaţa Tiananmen din 1989, au declarat că membrii familiilor lor au fost ameninţaţi, a raportat Amnesty.

“Ameninţările la adresa membrilor familiilor din China continentală au inclus revocarea paşapoartelor, concedierea, imposibilitatea de a obţine o promovare sau de a primi beneficii de pensie sau chiar limitarea libertăţii lor fizice”, a precizat ONG-ul.

Studenţii intervievaţi au mai spus că li s-a interzis să posteze pe reţelele sociale chineze şi că sunt monitorizaţi pe acestea. Or, aceste platforme sunt adesea singura modalitate de a fi în contact cu familia care a rămas în China din cauza blocării anumitor aplicaţii pe internetul chinez.

Beijingul îi urmăreşte pe studenţii chinezi din străinătate din cauza activismului lor politic

Un student a declarat ONG-ului că poliţia le-a arătat părinţilor săi “transcrieri ale conversaţiilor sale WeChat (o aplicaţie chineză de mesagerie) cu membrii familiei sale”.

Participanţii la anchetă au raportat autocenzură în clasă şi în interacţiunile sociale şi s-au plâns de îngrijorări legate de sănătatea mintală cauzate de sentimentul de a fi urmărit, menţionând tulburări variind de la “stres şi traume la paranoia şi depresie”.

“Mi-ar plăcea foarte mult să-mi public teza (…) dar sunt îngrijorat, aşa că am ales să nu o fac”, s-a plâns un student.

Beijingul nu a reacţionat imediat la raportul Amnesty International. Totuşi, China respinge acuzaţiile că îi urmăreşte pe cetăţenii care trăiesc în străinătate, spunând că respectă suveranitatea altor ţări şi acţionează în limitele legii.

Beijingul îi urmăreşte pe studenţii chinezi din străinătate din cauza activismului lor politic

Un raport publicat anul trecut de Freedom House, o organizaţie independentă, dar finanţată în mare parte de SUA, a documentat cazuri de “represiune transnaţională, inclusiv presiuni asupra altor state pentru extrădarea forţată a membrilor minorităţii uigure”.

Conform Amnesty International, urmărirea studenţilor de către Beijing “a creat un ‘climat de frică’ în campusurile universitare din Europa de Vest şi America de Nord, ceea ce are un impact negativ asupra drepturilor omului în rândul studenţilor”.

“Impactul represiunii transnaţionale exercitate de China reprezintă o ameninţare serioasă la adresa schimbului liber de idei, care se află în centrul libertăţii academice”, a declarat Sarah Brooks, directoarea Amnesty International pentru China. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Două cutremure în România în mai puţin de trei ore

Două cutremure în România în mai puţin de trei ore Două cutremure au avut loc în România, în zona seismică Vrancea, în noaptea de vineri...

BIOGRAFIE – Keir Starmer: cine este noul premier al Marii Britanii şi ce promite?

BIOGRAFIE - Keir Starmer: cine este noul premier al Marii Britanii şi ce promite? Când Keir Starmer a fost ales să conducă Partidul Laburist din...

Serviciul Vamal implementează un nou sistem computerizat de tranzit

Serviciul Vamal implementează un nou sistem computerizat de tranzit Serviciul Vamal a anunțat că au avut loc primele două operațiuni de tranzit în cadrul Noului...

Fundașul Hector Crecesco a semnat cu Feyenoord Rotterdam

Fundașul Hector Crecesco a semnat cu Feyenoord Rotterdam Un moldovean va juca în una dintre cele mai bune academii de fotbal olandeze. Este vorba de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.