Beijingul îl apără pe chinezul acuzat de spionaj în SUA: ‘Pură invenţie!’

Publicat:

China a calificat luni drept “pură invenţie” acuzaţiile de spionaj formulate împotriva unui cetăţean chinez de justiţia din SUA, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Xu Yanjun, un responsabil din provincia Jiangsu al biroului de informaţii externe, din subordinea Ministerului Securităţii Statului, a fost găsit vinovat, vineri, de spionaj economic de un tribunal federal din Statele Unite, pentru tentativă de furt de tehnologii spaţiale americană şi franceză.


Citeşte şi: Un miliardar încearcă să construiască un cămin studenţesc în mare parte FĂRĂ ferestre într-un „experiment social și psihologic”

“Acuzaţia este pură invenţie”, a declarat presei la Beijing purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe Wang Webin.

“Cerem SUA să gestioneze acest caz în conformitate cu legea şi într-o manieră justă, pentru a garanta drepturile şi interesele cetăţeanului chinez”, a spus acesta.

Autorităţile americane îl acuză pe Xu Yanjun că, începând din 2013, a încercat să obţină informaţii în contul Chinei despre mai multe companii aeronautice, printre care General Electric Aviation (din SUA) şi Safran (din Franţa), care colabora cu GE la dezvoltarea unui motor. Agentul ar fi identificat experţi angajaţi de aceste companii şi i-ar fi atras în China sub pretextul unor conferinţe universitare, plătindu-le călătoriile.

Citeşte şi: Numărul de noi infectări atinge un nivel record în Germania – Black News

El a fost arestat în 2018 în Belgia, unde, foarte probabil, fusese atras în cadrul unei operaţiuni de contraspionaj, crezând că se întâlneşte cu un angajat al GE. Xu a fost extrădat în acelaşi an în SUA.

Cetăţeanul a fost găsit vinovat de un tribunal din Cincinnati la capetele de acuzare de complicitate şi de tentativă de spionaj economic, precum şi la trei capete de acuzare de furt de secrete comerciale. Fiecare din cele două capete de acuzare de spionaj economic poate aduce o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare, iar fiecare din celelalte trei este pasibilă de 10 ani de detenţie. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Lavrov, despre alegerile din Franța: ‘Acest lucru nu aminteşte prea mult de o democraţie’

Lavrov, despre alegerile din Franța: 'Acest lucru nu aminteşte prea mult de o democraţie' Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat că alegerile legislative...

Două treimi din instalațiile energetice avariate de ruși au fost repuse în funcțiune la Kiev

Două treimi din instalațiile energetice avariate de ruși au fost repuse în funcțiune la Kiev Kievul a reușit să restabilească două treimi din capacitatea sa...

Alegeri în Franța: Ce soluții are Macron pentru a ieși din blocaj și a forma un guvern funcțional

Alegeri în Franța: Ce soluții are Macron pentru a ieși din blocaj și a forma un guvern funcțional Astăzi are loc al doilea tur al...

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar” Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”, care...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.