Beijingul justifică după doi ani arestarea a doi cetățeni canadieni

Publicat:

China a oferit, după exact doi ani, explicaţii pentru arestarea a doi cetăţeni canadieni după reţinerea în Canada a unei reprezentante a conducerii grupului chinez Huawei, Beijingul acuzându-i de ameninţare a ”securităţii naţionale”, transmite AFP, potrivit agerpres.

Bănuiţi de spionaj, Michael Kovrig, un fost diplomat, şi Michael Spavor, om de afaceri, au fost plasaţi în arest pe 10 decembrie 2018 în China, la zece zile după arestarea, la Vancouver, a lui Meng Wanzhou, directoarea financiară a gigantului chinez în domeniul telecomunicaţiilor Huawei, la cererea Statelor Unite.


Citește și: David Sassoli va deschide simbolic viitoarea sesiune a PE la Strasbourg

Această arestare a cauzat o criză diplomatică între China şi Canada. Meng, eliberată condiţionat la Vancouver, a contestat în faţa justiţiei o cerere de extrădare depusă de SUA, care o acuză de încălcarea sancţiunilor contra Iranului.

Presa americană a relatat săptămâna trecută că Washingtonul ar putea autoriza plecarea lui Meng Wanzhou spre China dacă ea recunoaşte anumite acuzaţii formulate pe numele său.

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei chineze, Hua Chunying, a reafirmat joi că dosarul ”celor doi Michael” este diferit de cel al liderei Huawei. ”Dosarul doamnei Meng Wanzhou este de natură pur politică”, iar cel al celor doi canadieni ”este pur juridic”, a precizat Hua.

Citește și: UE prelungește până duminică termenul pentru un acord cu UK

”Ei sunt suspectaţi de ameninţarea securităţii naţionale a Chinei, în consecinţă au fost arestaţi, inculpaţi şi audiaţi de justiţie chineză. Drepturile lor au fost garantate”, a explicat reprezentanta MAE chinez.

Grupul Internaţional de Criză, pentru care Michael Kovrig lucra în China, a făcut luni încă o dată apel la eliberarea acestuia. ”Detenţia sa este injustă şi constituie o pată profundă pe reputaţia Chinei şi pe poziţia sa în lume”, a scris asociaţia într-un comunicat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Dalai Lama asigură că se recuperează bine la New York după operaţia la genunchi

Dalai Lama asigură că se recuperează bine la New York după operaţia la genunchi Dalai Lama a dat asigurări că se recuperează bine după operaţia...

Evenimentele Zilei de 8 iulie în Istorie

Evenimentele Zilei de 8 iulie în Istorie 8 iulie este a 189-a zi a calendarului gregorian și a 190-a zi în anii bisecți.   Sărbătorile Zilei de...

Horoscop 8 iulie 2024

Horoscop 8 iulie 2024 Astrologii vin cu veşti bune pentru unii nativi. Pentru Peşti este o perioadă perfectă pentru a intra în noi relaţii,...

Ce părere aveau Hitler și comandanții germani despre români: ‘Cu românii nu se poate face nimic’

Ce părere aveau Hitler și comandanții germani despre români: 'Cu românii nu se poate face nimic' Adolf Hitler, cunoscutul dictator german, considera armata română aproape...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.