Beijingul se aşteaptă la poluare atmosferică în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă

Publicat:

China a avertizat luni că poluarea severă a aerului în timpul desfăşurării Jocurilor Olimpice de la Beijing nu poate fi exclusă, în ultima vreme consumul de cărbune din această ţară înregistrând o creştere semnificativă, informează AFP, potrivit agrepres.

Ţara asiatică, ce depinde în proporţie de 60% de cărbune pentru producţia sa de electricitate, s-a confruntat în ultimele luni cu întreruperi de curent şi, în consecinţă, şi-a intensificat activităţile de extracţie a cărbunelui.


Citeşte şi: Ministrul israelian de externe s-a întâlnit cu un oficial palestinian

Vremea rece a condus la pornirea mai devreme a încălzirii în acest sezon în regiunile nordice ale ţării, fapt ce alimentează poluarea.

Cu mai puţin de două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de iarnă (4-20 februarie), o ceaţă densă a acoperit luni capitala Chinei.

”Jocurile Olimpice şi Paralimpice de la Beijing coincid cu sfârşitul iernii şi începutul primăverii în nordul Chinei, când condiţiile meteorologice sunt extrem de nefavorabile”, a declarat luni în faţa presei un purtător de cuvânt al ministerului chinez al Mediului, Liu Youbin.

În timpul Jocurilor Olimpice, ”în cazul unei poluări severe, toate localităţile (afectate) vor lansa planuri de urgenţă”, a asigurat Liu cu referire la oraşele gazdă Beijing şi Zhangjiakou, care ar putea solicita fabricilor poluante să-şi reducă producţia.

Luni, prezenţa particulelor fine la Beijing a fost evaluată la un indice de aproximativ 218, conform companiei elveţiene de tehnologie a calităţii aerului IQAir, un nivel ”foarte nesănătos”. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă să nu se depăşească o medie zilnică a concentraţiei de particule fine PM2,5 de 25 micrograme pe metru cub de aer.

Totuşi, calitatea aerului din capitala Chinei s-a îmbunătăţit considerabil în ultimii ani, cu episoade de poluare de o frecvenţă şi o intensitate reduse.

În octombrie 2014, Beijingul a atins pragul de 671 de micrograme de particule în suspensie din aer pe metru cub, un val de poluare supranumit ”airpocalyse” (”aeropocalipsa”). Anul următor, Beijingul a lansat un ”război împotriva poluării”, fiind ales pentru organizarea Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022. Zeci de centrale electrice pe cărbune au fost închise de atunci, iar industriile grele au fost relocate.

Citeşte şi: Imunitatea naturală oferă o protecţie MAI BUNĂ decât vaccinul – Black News

Odată cu apropierea Jocurilor Olimpice, oţelăriile din oraş au primit în august dispoziţii să-şi reducă producţia la jumătate. De asemenea, în 25 de milioane de gospodării din nordul Chinei sobele pe bază de cărbune au fost înlocuite cu surse cu căldură mai puţin poluante, pe bază de gaz sau electrice.

Însă, consumul de cărbune a crescut din nou anul trecut în această ţară (+4,7% într-un an), potrivit cifrelor oficiale publicate duminică. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Blocarea acţiunii unei singure proteine ar putea prelungi viaţa umană (studiu)

Blocarea acţiunii unei singure proteine ar putea prelungi viaţa umană (studiu) Prin blocarea unei singure proteine oameni de ştiinţă susţin că au reuşit să extindă...

Lukaşenko sugerează că deţinuţii politici ar putea fi folosiţi la înlăturarea pagubelor provocate de o furtună

Lukaşenko sugerează că deţinuţii politici ar putea fi folosiţi la înlăturarea pagubelor provocate de o furtună Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a ignorat apelurile internaţionale de...

Obama, surprins de cât de ‘dezorienta’ părea Biden la o strângere de fonduri din iunie

Obama, surprins de cât de 'dezorienta' părea Biden la o strângere de fonduri din iunie Biden l-a surprins pe Obama cu starea sa de „dezorientare”...

O fostă deputată naţionalistă ucraineană, împuşcată mortal la Liov

O fostă deputată naţionalistă ucraineană, împuşcată mortal la Liov Irina Farion, fostă parlamentară naţionalistă ucraineană cunoscută pentru poziţiile sale împotriva Rusiei, a fost împuşcată în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.