X

Beijingul se justifică pentru reforma electorală din Hong Kong: ‘Un al doilea PUMN dat haosului!’

Regimul chinez a justificat vineri impunerea unei reforme electorale în Hong Kong, prezentând-o ca pe un al doilea “pumn” după legea asupra securităţii naţionale ce a pus capăt “haosului” anul trecut în fosta colonie britanică, relatează France Presse, potrivit agerpres.

China nu va face “niciun fel de concesii” asupra planului de reformă electorală, a declarat în faţa presei un înalt oficial al regimului comunist după criticile capitalelor occidentale care acuză Beijingul că înăbuşă definitiv democraţia în Hong Kong.

Citește și: Emiratele Arabe Unite vor investi 10 miliarde de dolari în Israel

Proiectul de lege, aprobat joi de Parlamentul chinez, autorizează un “comitet electoral” supus Beijingului să selecteze candidaţii pentru alegerile legislative în teritoriul autonom.

Acest dispozitiv ar permite Chinei să excludă candidaţii favorabili opoziţiei pro-democraţie, care a câştigat cu un sprijin larg un scrutin la nivelul consilierilor de districte la sfârşitul anului 2019.

Într-o conferinţă de presă, Zhang Xiaoming (foto), înalt responsabil al Biroului Afacerilor Externe din Hong Kong şi Macao al guvernului chinez, a justificat legea prin “haosul” despre care a spus că a acaparat metropola financiară în timpul uriaşelor proteste împotriva executivului pro-Beijing din 2019.

Proiectul de lege şi adoptarea unei legi de securitate naţională anul trecut, care a înăbuşit protestele, este “un şir de pumni (…) destinaţi să stopeze în mod eficient haosul” din Hong Kong, a declarat Zhang.

Respingând criticile formulate de Londra, Bruxelles şi Washington, el a asigurat că Beijingul nu va face nicio concesie în faţa forţelor străine care încearcă să destabilizeze Hong Kong.

“Este o luptă împotriva încercărilor de a lua puterea, de subversiune şi infiltrare”, a explicat el.

Încercând să liniştească spiritele, el a comparat proiectul de reformă cu “chirurgia minim invazivă”, o nouă tehnică ce se bazează pe utilizarea camerelor şi a roboţilor.

“Chirurgia minim invazivă se caracterizează printr-o rană mică, penetrare profundă şi convalescenţă rapidă”, a spus Zhang.

Citește și: UE denunță reforma electorală din Hong Kong și amenință Beijingul cu noi sancțiuni

“Vom auzi întotdeauna voci divergente” în cadrul instituţiilor din Hong Kong, a promis el.

Următoarele alegeri legislative din Hong Kong, programate pentru septembrie, ar putea fi amânate din cauza schimbărilor dorite de Beijing, a sugerat la începutul acestei săptămâni şefa executivului din Hong Kong, Carrie Lam.

Acest scrutin a fost deja amânat cu un an în septembrie anul trecut din cauza epidemiei de COVID-19.

Tags: BeijingCarrie LamChinahong kongMacaoreforma electoralaZhang Xiaoming
Categorii: Știrile zilei