X

Beijinul susține eforturile Seulului de îmbunătățire a relațiilor cu Nordul comunist

Preşedintele chinez Xi Jinping a declarat luni la Beijing în cadrul unei întrevederi cu omologul său sud-coreean, Moon Jae-in, că ţara sa sprijină eforturile Coreei de Sud de a ameliora relaţiile cu Coreea de Nord şi a da un nou impuls negocierilor de pace, a anunţat televiziunea de stat chineză, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Xi Jinping şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la creşterea tensiunilor dintre Coreea de Nord şi Statele Unite şi a cerut ca acestea să menţină impulsul pentru dialog, potrivit biroului prezidenţial al Coreei de Sud.

Citește și: Un militar venezuelean a fost ucis în sudul țării

”Mulţi oameni sunt preocupaţi de situaţia tensionată din Peninsula Coreeană “, a declarat preşedintele chinez în cadrul unui summit la Beijing, potrivit purtătoarei de cuvânt a preşedinţiei sud-coreene Ko Min-jung. ”China şi Coreea de Sud ar trebui să-şi adune forţele pentru a ajuta Coreea de Nord şi SUA să susţină impulsul pentru dialog”, a subliniat preşedintele chinez.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele american Donald Trump s-au întâlnit de trei ori din iunie 2018, fără a reuşi să realizeze progrese în negocieri. Liderul nord-coreean i-a acordat termen liderului de la Casa Albă sfârşitul anului 2019 pentru ca acesta din urmă să dea dovadă de flexibilitate. Emisarul american pentru Coreea de Nord, Stephen Biegun, a declarat însă luna aceasta că dosarul denuclearizării nu se mai află pe masa negocierii bilaterale.

Citește și: Antiaeriana siriană a tras după rachetele israeliene

La începutul lui decembrie, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU consacrată Coreei de Nord, convocată de SUA, ambasadorul Chinei Zhang Jun a declarat că sancţiunile împotriva Phenianului ar trebui ajustate pentru a “opri o inversare dramatică” a situaţiei, în timp ce ambasadorul rus Vassili Nebenzia a afirmat că “este imposibil să ajungem la un acord fără a oferi ceva în schimb”.

Tags: BeijingChinaCoreea de NordCoreea de SudKim Jong UnMoon Jae-inPhenianseulStephen BiegunSUAXi Jinping
Categorii: Știrile zilei