X

Belarus a ridicat avioane de vânătoare pentru a doborî drone Shahed intrate pe teritoriul său

Belarus a ridicat avioane de vânătoare pentru a doborî drone Shahed intrate pe teritoriul său

Dronă Shahed, de producție iraniană Foto Profimedia Belarus a trimis joi avioane de vânătoare pentru a doborî drone rusești Shahed intrate în spațiul său aerian, potrivit unor relatări citate de Newsweek.

Două drone de atac Shahed, de producție iraniană, au pătruns în sud-estul districtului Gomel din Belarus, învecinat cu Ucraina și Rusia, în jurul orei lo cale 1.00, potrivit The Hajun Project, o instituție bielorusă independentă de monitorizare militară. Belarusul a desfășurat avioane de vânătoare de la baza sa aeriană Baranovichi în jurul orei 1:30, 2:20 și 3:10, potrivit postării de pe Telegram a BHP, relatează digi24.ro.

„Dronele Shahed sunt doborâte în regiunea Gomel – se aud explozii”, a mai scris sursa amintită, care a și publicat un videoclip care ar arăta dronele Shahed „arzând și căzând pe cer deasupra Gomelului”. Canalele Telegram din Belarus au raportat, de asemenea, că resturile căzute de la drone au provocat incendii.

The Hajun Project a anunțat că Forțele Armate din Belarus caută „rachete neexplodate care au căzut în zonele de frontieră (cu Ucraina) din regiunea Gomel”. „Cel mai probabil, este vorba despre rachetele care au încercat să doboare Shahed-urile rusești”. Dronele Shahed de fabricație iraniană au fost utilizate pe scară largă de Rusia în războiul din Ucraina.

The Hajun Project a anunțat pe 29 august că „aviația a fost folosită pentru prima dată în Belarus pentru a doborî o dronă Shahed”. Belarus, o fostă republică sovietică, a menținut relații puternice cu Rusia pe tot parcursul războiului. Deși trupele lui Lukașenko nu s-au alăturat direct conflictului ucrainean, trupelor ruse li s-a permis să efectueze exerciții pe teritoriul controlat de Minsk încă dinainte de începutul războiului.

Țara a fost folosită de Rusia pentru a ajuta la lansarea invaziei sale în Ucraina acum doi ani. Polonia, aliatul Ucrainei din NATO, a fost, de asemenea, nevoită să își trimită avioanele de luptă pentru a-și proteja spațiul aerian de rachetele rusești. Moscova a declarat că incursiunile au fost accidentale. Editor : B.E.

Tags: avioanebelarusdoboareridicatShahed
Externe