Belarus interzice mai multe sindicate independente pentru că au sprijinit protestele anti-Lukaşenko

Publicat:

Mai multe sindicate independente urmează să fie interzise în Belarus, au anunţat marţi autorităţile juridice de la Minsk, invocând activităţi extremiste ale unora dintre membrii şi liderii de sindicat, relatează DPA, potrivit agerpres.   

Sindicatele au contribuit la o escaladare a tulburărilor, a precizat biroul procurorului general, făcând referire la un verdict al instanţei celei mai înalte a ţării.


Citește și : 13 deţinuţi au fost ucişi într-o închisoare din Ecuador

Anunţul a venit la aproape doi ani după protestele de masă repetate împotriva regimului dictatorului Aleksandr Lukaşenko, care conduce Belarus în calitate de preşedinte din 1994.

Lukaşenko s-a declarat învingător în alegerile prezidenţiale de pe 9 august 2020. Acest lucru a dus la proteste de amploare care au fost reprimate violent de forţele de securitate. Mai mulţi oameni au fost ucişi, sute au fost răniţi şi mii au fost arestaţi.

Criticii din interiorul ţării şi observatorii internaţionali au declarat că au existat fraude flagrante, determinând UE şi SUA să afirme că nu îl mai consideră pe Lukaşenko preşedinte legitim.

Autorităţile au acuzat sindicatele că sunt parţial responsabile de tulburări, după ce acestea au lansat apeluri la greve în societăţile de stat.

Interdicţia anunţată marţi se va aplica în cazul sindicatului lucrătorilor metalurgişti, sindicatelor din minerit, sectorul chimic şi construcţii, precum şi organizaţiei umbrelă, Congresul sindicatelor democratice din Belarus.

Citește și : Ayatollahul Khamenei îl temperează pe Erdogan: O ofensivă turcă în Siria ar fi ‘prejudiciabilă’ pentu regiune

Procurorul general a mai spus că proceduri penale sunt în curs împotriva sindicaliştilor pentru participare la “acţiuni distructive”.

De asemenea, sindicatele sunt acuzate că au acceptat asistenţă străină în activităţile lor antistatale.

Autorităţile belaruse au interzis anterior un număr de organizaţii neguvernamentale şi pentru drepturile omului, acuzându-le că se află în spatele protestelor de masă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.