Belarus : Manifestații ale opoziției de ‘Ziua Libertăţii’. Treizeci de persoane au fost arestate

Publicat:

Treizeci de manifestanţi au fost arestaţi duminică la Minsk şi în alte oraşe din Belarus la începutul unui marş al opoziţiei în capitală, interzis de autorităţi, a anunţat organizaţia locală de apărare a drepturilor omului Viasna, potrivit AFP, potrivit agerpres.

Pentru opoziţie, 25 martie este ‘Ziua Libertăţii’, în amintirea proclamării primei şi efemerei Republici Populare Belarus în 1918, simbol al independenţei al cărei centenar este celebrat în acest an. Această Republică a devenit din ianuarie 1919 o Republică Socialistă Sovietică, după care a participat în 1922 la fondarea Uniunii Sovietice.


Citește și : Liderul catalan Carles Puigdemont a fost reţinut în Germania

Conform Viasna, printre persoanele arestate s-a numărat şi un bărbat de 90 de ani.

Cel puţin 15 militanţi au fost arestaţi în regiunea Mogilev şi cel puţin 5 la Minsk, conform activiştilor pentru drepturile omului.

Anterior, autorităţile i-au arestat pe opozanţii Vladimir Nekliaev şi Mikola Statkevitci, precum şi 12 dintre organizatorii marşului.

Manifestanţii au venit cu drapelele în roşu şi alb ale Republicii din 1918, devenite embleme ale opoziţiei.

Pentru prima dată în cei 24 de ani de când se află la putere, preşedintele Aleksandr Lukaşenko a permis în acest an marcarea publică a datei de 25 martie.

Autorităţile au permis organizarea unui concert la Minsk, însă a interzis marşul opoziţiei.

“Este o pagină sumbră a istoriei noastre”, a declarat vineri preşedintele, evocând existenţa scurtă a Republicii din 1918.

Opoziţia îl acuză pe Lukanşenko de faptul că ar şterge intenţionat identitatea belarusă şi că ‘rusifică’ ţara.

Potrivit unor analişti, autorităţile au permis marcarea datei de 25 martie pentru a evita repetarea tensiunilor de anul trecut, care au afectat relaţiile cu Uniunea Europeană.

Peste 700 de persoane au fost arestate anul trecut cu ocazia marşului opoziţiei la 25 martie.

UE a transmis atunci că această “represiune” este “în contradicţie cu politica de democratizare a Belarusului şi cu angajamentele sale internaţionale”.

În 2016, UE a ridicat majoritatea sancţiunilor adoptate împotriva Belarusului în urma eliberării unor opozanţi, închişi de Lukanşenko după alegerile prezidenţiale din 2010 care au fost marcate de manifestaţii.

Citește și : Barack Obama : Coreea de Nord reprezintă „o ameninţare reală”

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.