Belarus: Procesul împotriva lui Ales Bialiaţki începe la Minsk

Publicat:

Autorităţile belaruse sunt decise să deschidă joi procesul împotriva lui Ales Bialiaţki, laureat al premiului Nobel pentru Pace, ce riscă o pedeapsă de 12 ani de închisoare într-un caz considerat de susţinătorii săi drept un preţ politic pentru activitatea sa în domeniul apărării drepturilor omului, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Anunţul a fost făcut de un tribunal din Minsk.


Vezi şi: Biden consideră drept ‘penibilă’ debandada din rândul republicanilor din Congres – VIDEO – Black News

Activistul în vârstă de 60 de ani, co-fondator al organizaţiei pentru drepturile omului Viasna-1996, este unul dintre cei mai proeminenţi dintre sutele de belaruşi care au fost întemniţaţi în timpul reprimării violente a protestelor antiguvernamentale izbucnite în vara lui 2020.

Bialiaţki, care în luna octombrie a împărţit Nobelul pentru Pace cu organizaţia rusă Memorial şi cu Centrul pentru Libertăţi Civile din Ucraina, a fost arestat în 2021 împreună cu doi colegi de-ai săi din organizaţia Viasna-1996.

Cei trei riscă între şapte şi 12 ani de închisoare pentru acuzaţiile de finanţare a protestelor şi trafic de bani. Ales Bialiaţki nu a făcut comentarii publice despre acuzaţii şi avocatul său are interdicţia de a dezvălui informaţii despre acest caz.

În acelaşi dosar, un al patrulea activist pentru drepturile omului care a părăsit Belarusul este judecat în contumacie.

Citeşte şi: 8 persoane, printre care 5 copii, găsite împușcate mortal într-o casă din SUA – Black News

Organizaţia Viasna-1996 a jucat un rol esenţial în furnizarea de asistenţă financiară şi juridică sutelor de belaruşi care au fost încarceraţi în timpul protestelor de amploare ce au urmat alegerilor prezidenţiale din Belarus desfăşurate în 2020 şi în care victoria a fost revendicată de liderul belarus Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994.

Avocaţii lui Ales Bialiaţki şi ai colegilor săi estimează că 1.500 de deţinuţi politici se află în închisorile din Belarus. În total, aproximativ 50.000 de persoane au fost arestate pentru participare la proteste sau pentru criticarea autorităţilor începând din 2020, susţin avocaţii.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Popșoi: Irlanda este un susținător activ al procesului de integrare a R.Moldova în UE

Popșoi: Irlanda este un susținător activ al procesului de integrare a R.Moldova în UE Irlanda este un susținător activ al procesului de integrare a Republicii...

Omul lui Putin la București, convocat de urgență la MAE român

Omul lui Putin la București, convocat de urgență la MAE român Însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost convocat la...

Șeful ONU solicită măsuri împotriva căldurii extreme, după cea mai fierbinte zi înregistrată vreodată

Șeful ONU solicită măsuri împotriva căldurii extreme, după cea mai fierbinte zi înregistrată vreodată Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut ţărilor să abordeze...

Peskov: Moscova este pregătită să poarte negocieri cu Ucraina chiar dacă Zelenski este la putere

Peskov: Moscova este pregătită să poarte negocieri cu Ucraina chiar dacă Zelenski este la putere Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis joi,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.