Belarus se alătură exerciţiilor militare ruse cu arme nucleare tactice

Publicat:

Belarus se alătură exerciţiilor militare ruse cu arme nucleare tactice

Belarus a anunţat luni că armata sa participă la cea de-a doua etapă a exerciţiilor militare ruse cu arme nucleare tactice ordonate de preşedintele Vladimir Putin, relatează Reuters, potrivit stiripesurse.ro.

Prima etapă a exerciţiilor a avut loc luna trecută în sudul Rusiei, analiştii pe probleme de securitate afirmând că acestea reprezintă un semnal de avertizare lansat de Putin pentru a descuraja Occidentul să se implice mai mult în războiul din Ucraina.


Citeşte şi: Cum ar putea arăta viitorul Parlament European – Stiripesurse.md

Ministrul apărării din Belarus, generalul-locotenent Viktor Krenin, a declarat că exerciţiile reprezintă o măsură proactivă pentru a “creşte disponibilitatea noastră de a folosi aşa-numitele arme de represalii”.

Belarus se alătură exerciţiilor militare ruse cu arme nucleare tactice

“În prezent, mai mult ca oricând, suntem hotărâţi să răspundem oricăror ameninţări atât pentru ţara noastră, cât şi pentru Uniunea Statală” între Rusia şi Belarus, a mai spus el.

El nu a precizat unde se desfăşoară exerciţiile sau ce tipuri de arme sunt folosite. Belarus are graniţă cu trei ţări NATO – Polonia, Lituania şi Letonia.

“Nu avem niciun scop să creăm tensiuni în problemele de securitate regională. Nu proiectăm ameninţări militare asupra ţărilor terţe sau asupra altcuiva”, a adăugat Krenin.

Belarus se alătură exerciţiilor militare ruse cu arme nucleare tactice

“Suntem un stat paşnic, nu ameninţăm şi nu căutăm confruntare cu nimeni, însă ne vom păstra praful de puşcă uscat”, a mai spus el.

Putin şi preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko au anunţat anul trecut că Moscova îşi mută o parte din armele sale nucleare tactice în Belarus. Acestea sunt focoase concepute să fie folosite pe câmpul de luptă, spre deosebire de armele strategice cu rază lungă de acţiune destinate să distrugă oraşe întregi inamice.

Unii analişti occidentali consideră că armele nucleare tactice au căpătat o importanţă mai mare în strategia Moscovei de la începerea războiului din Ucraina, unde forţele sale convenţionale au luptat în primii doi ani.

Belarus se alătură exerciţiilor militare ruse cu arme nucleare tactice

În teorie, utilizarea unei astfel de arme ar putea produce un şoc uluitor în Occident fără a provoca neapărat un război nuclear, deşi riscul de a declanşa o escaladare ar fi uriaş. Din prima zi a războiului, Putin a avertizat în mod repetat Occidentul cu privire la dimensiunea şi puterea arsenalului nuclear al Rusiei.

Nu există informaţii imediate din partea Rusiei în legătură cu exerciţiile cu Belarus, deşi Moscova anunţase anterior că acestea vor avea loc.

Prima fază a exerciţiilor s-a desfăşurat luna trecută în regiunea Ahtubinsk din sudul Rusiei, conform geo-localizării confirmate de Reuters, şi a implicat rachete Iskander şi Kinzhal.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ziarul New York Times a identificat cea mai frumoasă carte a secolului 21

Ziarul New York Times a identificat cea mai frumoasă carte a secolului 21 Prietena mea genială, de Elena Ferrante, tradusă în engleză de Ann Goldstein...

‘Despicable Me’, prima franciză animată din istorie care depăşeşte încasări de 5 miliarde de dolari

'Despicable Me', prima franciză animată din istorie care depăşeşte încasări de 5 miliarde de dolari "Despicable Me 4" s-a impus la box office-ul internaţional, câştigând...

Netflix a dezvăluit imagini din culisele celui de-al cincilea şi ultimul sezon al serialului ‘Strange Things’

Netflix a dezvăluit imagini din culisele celui de-al cincilea şi ultimul sezon al serialului 'Strange Things' Netflix a dezvăluit luni imagini din culisele celui de-al...

Nominalizările la premiile Emmy o să fie anunţate miercuri: Netflix se pregătește să dea marea lovitură

Nominalizările la premiile Emmy o să fie anunţate miercuri: Netflix se pregătește să dea marea lovitură Serialele "The Bear", "Shogun" şi "Baby Reindeer" sunt cotate...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.