X

Belarusul susţine că un elicopter polonez i-a încălcat de două ori frontiera

Belarusul, aliat al Moscovei, a acuzat joi că un elicopter polonez i-ar fi încălcat în două rânduri frontiera în ultimul incident între cele două ţări vecine, într-un moment de tensiuni puternice, potrivit France Presse.

“În jurul orei 15:20 (12:20 GMT), aparatul a trecut frontiera cu Belarus, avansând pe o distanţă de un kilometru şi jumătate. La 16:22 (13:22 GMT), elicopterul a încălcat din nou frontiera de stat, adâncindu-se pe o distanţă de 300 metri”, a indicat Ministerul belarus al Apărării pe Telegram, adăugând că pregăteşte împreună cu Ministerul de Externe belarus “o notă în acest sens”.

Citește și : A început marea curăţenie de toamnă în Chişinău

Minskul susţine că un incident similar a avut loc deja la 1 septembrie, când un elicopter militar polonez Mi-24 a efectuat o scurtă incursiune peste frontiera belarusă.

Tensiunile între Belarus, ţară aliată Moscovei, şi Polonia, stat membru al NATO, s-au amplificat de la începerea ofensivei ruse în Ucraina în februarie 2022 şi a crizei cu Occidentul.

Autorităţile din cele două ţări se acuză cu regularitate de provocări militare, notează AFP.

Polonia este deosebit de îngrijorată de prezenţa în Belarus a mercenarilor din grupul paramilitar rus Wagner şi acuză Minskul că îi ajută pe migranţi să treacă ilegal frontiera pentru a destabiliza ţările europene vecine.

La rândul său, Minskul declară că aceste state europene îi tratează în mod brutal şi degradant pe cei care încearcă să treacă graniţa.

Citește și : Maia Sandu şi-a vândut stiloul cu 6.000 de euro

Tags: belaruselicopterMi-24NATOoccident
Categorii: ExterneȘtirile zilei