Belgia amână până la jumătatea lui decembrie audierea lui Carles Puigdemont

Publicat:

Fostul lider al executivului catalan Carles Puigdemont a anunţat marţi că un tribunal din Bruxelles a amânat pentru data de 16 decembrie audierea în cazul mandatului de arestare emis de Spania pe numele său, în vederea extrădării, transmite Reuters, potrivit agerpres.

După ce au organizat la 1 octombrie 2017 un referendum de independenţă interzis de justiţia spaniolă, separatiştii catalani au proclamat la 27 octombrie acelaşi an o republică independentă, declanşând cea mai gravă criză constituţională din Spania de la sfârşitul dictaturii lui Franco.


Principal actor al tentativei de secesiune a Cataloniei în octombrie 2017, Carles Puigdemont a părăsit Spania pentru a scăpa de urmărirea judiciară, actualmente trăind în exil în Belgia.

Vicepremierul spaniol Carmen Calvo a afirmat marţi că o eventuală decizie a Belgia de nu-l extrăda pe Puigdemont ar fi de neînţeles pentru guvernul de la Madrid.

Simon Bekaert, avocatul lui Carles Puigdemont, a spus că argumentele juridice sunt aceleaşi ca cele prezentate imediat după tentativa de secesiune a Cataloniei din 2017, când Spania a emis primul mandat de arestare pe numele clientului său, document respins de Belgia.

”Vom invoca, desigur, imunitatea”, a explicat Bekaert.

La 14 octombrie, Curtea Supremă a Spaniei a pronunţat condamnări între nouă şi 13 ani de închisoare în dosarul rebeliunii din Catalonia din 2017.

Nouă lideri ai separatiştilor catalani au fost condamnaţi la închisoare pentru încercarea de a declara independenţa provinciei lor, în legătură cu referendumul din Catalonia, interzis de guvernul de la Madrid.

Citeşte şi: CUTREMUR puternic în Filipine (VIDEO)! Cel puţin doi oameni au murit

Citeşte şi: Trump face celebru un câine care l-a hăituit pe al-Baghdadi

Fostul lider catalan Carles Puigdemont a informat marți că o instanță de la Bruxelles a amânat audierea în cazul emiterii unui nou mandat internațional de arestare emis de Curtea Supremă spaniolă, relatează site-ul agenției Reuters, conform mediafax.

Noul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 16 decembrie, a declarat Puigdemont pentru reporterii de la Bruxelles.

Curtea Supremă din Spania a emis în luna octombrie un nou mandat de arestare pe numele lui Carles Puigdemont, fost premier al Cataloniei și unul din liderii mișcării secesioniste din această regiune. Puigdemont a fugit în Belgia după eșecul tentativei de obținere a independenței Cataloniei în octombrie 2017.

Catalonia a organizat în 2017 un referendum privind independenţa faţă de Spania. Plebiscitul, care a avut rezultat proindependenţă, nu a fost aprobat de Curtea Constituţională din Spania. Parlamentul catalan a proclamat independenţa, dar a suspendat decizia. Liderii UE au pledat pentru soluţionarea crizei prin dialog.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.