X

Belgia amână până la jumătatea lui decembrie audierea lui Carles Puigdemont

Fostul lider al executivului catalan Carles Puigdemont a anunţat marţi că un tribunal din Bruxelles a amânat pentru data de 16 decembrie audierea în cazul mandatului de arestare emis de Spania pe numele său, în vederea extrădării, transmite Reuters, potrivit agerpres.

După ce au organizat la 1 octombrie 2017 un referendum de independenţă interzis de justiţia spaniolă, separatiştii catalani au proclamat la 27 octombrie acelaşi an o republică independentă, declanşând cea mai gravă criză constituţională din Spania de la sfârşitul dictaturii lui Franco.

Principal actor al tentativei de secesiune a Cataloniei în octombrie 2017, Carles Puigdemont a părăsit Spania pentru a scăpa de urmărirea judiciară, actualmente trăind în exil în Belgia.

Vicepremierul spaniol Carmen Calvo a afirmat marţi că o eventuală decizie a Belgia de nu-l extrăda pe Puigdemont ar fi de neînţeles pentru guvernul de la Madrid.

Simon Bekaert, avocatul lui Carles Puigdemont, a spus că argumentele juridice sunt aceleaşi ca cele prezentate imediat după tentativa de secesiune a Cataloniei din 2017, când Spania a emis primul mandat de arestare pe numele clientului său, document respins de Belgia.

”Vom invoca, desigur, imunitatea”, a explicat Bekaert.

La 14 octombrie, Curtea Supremă a Spaniei a pronunţat condamnări între nouă şi 13 ani de închisoare în dosarul rebeliunii din Catalonia din 2017.

Nouă lideri ai separatiştilor catalani au fost condamnaţi la închisoare pentru încercarea de a declara independenţa provinciei lor, în legătură cu referendumul din Catalonia, interzis de guvernul de la Madrid.

Citeşte şi: CUTREMUR puternic în Filipine (VIDEO)! Cel puţin doi oameni au murit

Citeşte şi: Trump face celebru un câine care l-a hăituit pe al-Baghdadi

Fostul lider catalan Carles Puigdemont a informat marți că o instanță de la Bruxelles a amânat audierea în cazul emiterii unui nou mandat internațional de arestare emis de Curtea Supremă spaniolă, relatează site-ul agenției Reuters, conform mediafax.

Noul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 16 decembrie, a declarat Puigdemont pentru reporterii de la Bruxelles.

Curtea Supremă din Spania a emis în luna octombrie un nou mandat de arestare pe numele lui Carles Puigdemont, fost premier al Cataloniei și unul din liderii mișcării secesioniste din această regiune. Puigdemont a fugit în Belgia după eșecul tentativei de obținere a independenței Cataloniei în octombrie 2017.

Catalonia a organizat în 2017 un referendum privind independenţa faţă de Spania. Plebiscitul, care a avut rezultat proindependenţă, nu a fost aprobat de Curtea Constituţională din Spania. Parlamentul catalan a proclamat independenţa, dar a suspendat decizia. Liderii UE au pledat pentru soluţionarea crizei prin dialog.

Tags: BelgiaCarles Puigdemontcataloniaextradarespania
Categorii: Diaspora