Belgia va administra vaccinul Johnson&Johnson doar persoanelor cu vârsta peste 40 de ani

Publicat:

Autorităţile belgiene au anunţat miercuri că vor administra vaccinul anti-Covid produs de Johnson&Johnson (Janssen) doar persoanelor cu vârsta peste 40 de ani, măsură ce survine în aşteptarea rezultatelor unei anchete a Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) cu privire la decesul în Belgia al unei tinere vaccinate care ar fi suferit reacţii adverse grave, relatează AFP, potrivit agerpres

Tânăra, cu vârsta sub 40 de ani, ”internată cu tromboză severă” şi un ”deficit de trombocite”, a decedat pe 21 mai, a indicat într-un comunicat Conferinţa interministerială (CIM) pentru Sănătate publică.


Citește și : Suedia a intrat în topul european al mortalităţii provocate de arme de foc

Tânăra fusese vaccinată cu vaccinul în doză unică Janssen prin intermediul angajatorului ei, a precizat sursa citată.

Responsabili ai EMA, autoritate europeană în domeniul farmaceutic, au fost ”chemaţi să evalueze cât mai curând posibil legătura dintre decesul tinerei şi administrarea vaccinului”.

În aşteptarea rezultatului acestei anchete şi a ”unei analize mai detaliate a raportului beneficiu-risc de către EMA” privind vaccinul Janssen, autorităţile sanitare belgiene au decis să limiteze administrarea acestuia în cazul persoanelor cu vârsta peste 40 de ani.

CIM îşi menţine, de asemenea, decizia de a utiliza acest ser pentru vaccinarea la domiciliu a persoanelor în vârstă şi a grupurilor vulnerabile, cum ar fi persoanele fără adăpost şi persoanele fără acte.

”În acest caz, administrarea unei doze unice are un avantaj semnificativ şi adesea nu există o alternativă eficientă”, precizează CIM. Aproximativ 40.000 de doze de vaccin Janssen au fost livrate în Belgia şi 80% dintre acestea au fost administrate persoanelor cu vârsta peste 45 de ani.

Vaccinul Johnson & Johnson, ca şi cel de la AstraZeneca, ar fi provocat cazuri foarte rare de tromboze atipice, cel mai adesea la tineri. Ambele seruri utilizează aceeaşi tehnologie adenovirus.

Citește și : Papa Francisc a sărutat numărul de lagăr tatuat pe braţul unei supravieţuitoare a Holocaustului

EMA şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă utilizarea în continuare a acestora, considerând că beneficiile lor depăşesc riscurile.

În Europa, Danemarca, din aprilie, apoi Norvegia şi Austria au renunţat la utilizarea AstraZeneca. Majoritatea celorlalte ţări au optat pentru folosirea acestui ser doar în cazul adulţilor în vârstă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.