X

Belgradul şi Priştina sunt responsabile pentru lentoarea negocierilor privind Kosovo

Amândouă părţile sunt responsabile de lentoarea cu care progresează negocierile dintre Priştina şi Belgrad, a afirmat la Bruxelles raportoarea Parlamentului European pentru Kosovo, Viola von Cramon-Taubadel, citată vineri de agenţia de presă croată HINA, scrie agerpres.

Serbia şi Kosovo au convenit în 2013, sub auspiciile Uniunii Europene, asupra aşa-zisului acord de la Bruxelles privind normalizarea relaţiilor, dar amândouă se acuză acum reciproc de încălcarea acestui acord.

Citeşte şi: Până și aliații lui Putin se întorc împotriva lui – Black News

În ultimele săptămâni negocierile s-au intensificat, preşedintele sârb Aleksandar Vucic şi premierul kosovar Albin Kurti întâlnindu-se de două ori, la sfârşitul lui februarie la Bruxelles şi la jumătatea lui martie la Ohrid, unde, sub medierea şefului diplomaţiei UE Josep Borrell, Serbia şi Kosovo au convenit să implementeze acordul, deşi nu au semnat deocamdată nimic.

Principala condiţie pusă de preşedintele Vucic este formarea unei Uniuni a municipalităţilor sârbe (ZSO) în nordul Kosovo, stipulată în acordul din 2013.

Viola von Cramon-Taubadel, reprezentantă a Verzilor, a apreciat că amândouă părţile sunt în egală măsură vinovate de întârzierile în negocierea şi semnarea acordului.

“Ştiu că este uşor să se dea vina pe (preşedintele sârb) Vucic, dar el înţelege că viitorul Serbiei nu este în Rusia sau la Beijing. Poporul său nu va studia sau face cumpărături la Moscova. Majoritatea tinerilor sârbi se văd în viitor în partea occidentală a Europei”, a notat ea.

Citeşte şi: Democrația încă mai rezistă în Israel – Black News

Dar Priştina nu facilitează situaţia şi nu a ajutat deloc faptul că înainte de întâlnirea de la Ohrid partea kosovară a subliniat că nu va accepta sub nicio formă ZSO, a menţionat raportoarea PE. Cred că vina este, din păcate, de ambele părţi, a declarat ea presei croate la Bruxelles.

Belgradul condamnă Priştina pentru că nu permite crearea ZSO, pe care Kosovo, pe de altă parte, o compară cu Republika Srpska din Bosnia-Herţegovina, în referire la instabilitatea susţinută de autorităţile entităţii majoritar sârbe.

Tags: Albin KurtiAleksandar VucicBelgradBosnia-HerţegovinabruxellesKosovopristinaRepublika SrpskaserbiaViola von Cramon-Taubadel
Categorii: Diaspora